Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Oznámili mená prvých účastníkov experimentu Mars-500
Zdielať na

Oznámili mená prvých účastníkov experimentu Mars-500

Zdroj: space.gc.ca

Európska vesmírna agentúra vybrala Romaina Charlesa a Diega Urbinu na 520-dňovú simulovanú misiu.

Francúz Romain Charles a Talian kolumbijského pôvodu Diego Urbina sa stali prvými dvoma známymi účastníkmi experimentu Mars-500, počas ktorého strávia 520 dní na simulovanej misii na Mars. Oznámili to predstavitelia Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Tridsaťjedenročný Urbina a 26-ročný Charles spolu s dvoma Rusmi a jedným Číňanom, ktorých mená ešte neoznámili, budú od 3. júna zatvorení v štyroch navzájom pospájaných moduloch predstavujúcich vesmírnu loď. Na moduloch nebudú ani okná a všetky zásoby jedla a vody do nich naložia ešte pred začiatkom experimentu. Ten sa uskutoční na pôde Inštitútu biomedicínskych problémov Ruskej akadémie vied v Moskve.

Cieľom experimentu je otestovať požadované fyzické a psychické vlastnosti astronautov nevyhnutné na veľmi dlhé lety do vesmíru. Aby boli podmienky misie Mars-500 čo najrealistickejšie, rozhodli sa organizátori experimentu zaviesť po dvoch mesiacoch od štartu časový posun v komunikácii. Ten bude predstavovať dvadsať minút, čo je dĺžka prenosu informácií na vzdialenosť medzi Zemou a Marsom.

Po približne 250 dňoch od štartu sa niektorí členovia posádky presunú do "pristávacieho modulu" a následne uskutočnia simuláciu pristátia na Marse. Na tento účel poslúži ďalší modul, ktorý bude predstavovať povrch červenej planéty. Vedci budú počas celého experimentu monitorovať vplyv izolácie na jednotlivých členov "posádky".

Každý z členov "posádky" môže v prípade nezvládnutia izolácie kedykoľvek z misie odstúpiť, avšak organizátori sa budú snažiť všetkých účastníkov presvedčiť, aby vydržali až do konca.

Najčítanejšie správy