Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Havarovaný Airbus sa asi pokúšal o návrat do Brazílie
Zdielať na
Zahraničie

Havarovaný Airbus sa asi pokúšal o návrat do Brazílie

Zdroj: TASR

Airbus, ktorý sa vlani zrútil do Atlantického oceánu, sa možno pokúšal vrátiť do Brazílie

Napísal to dnes francúzsky denník Le Figaro s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje. Lietadlo sa podľa nich zjavne zrútilo do oceánu asi 40 kilometrov juhozápadne od jeho poslednej známej pozície.

"To znamená, že bolo stratené a podľa spôsobu úkonov sa otočilo, buď aby sa vyhlo búrkovej oblasti, alebo aby sa vrátilo do Brazílie," citoval denník spomínané zdroje.

Airbus A330 sa 1. júna 2009 zrútil do Atlantického oceánu asi 1500 kilometrov severovýchodne od brazílskeho prístavu Recife. Išlo o let z Rio de Janeira do Paríža. Pri havárii zahynulo 228 ľudí. Podarilo sa nájsť iba roztrúsené kusy lietadla a 50 tiel.

Francúzska vláda vo štvrtok uviedla, že po opätovnej analýze dát z vlaňajšieho pátrania v oblasti havárie vyšetrovatelia zúžili okruh, kde by sa mali nachádzať čierne skrinky, do piatich kilometrov.

Ak sa nové poznatky potvrdia, bude to znamenať, že francúzski vyšetrovatelia sa sústredili na zlú zónu, predpokladajúc, že sa vrak lietadla a čierne skrinky nachádzajú severne od poslednej známej pozície Airbusu. Prieskum novej zóny pomocou ponorného robota sa mal začať vo štvrtok.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy