Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Polanski kritizoval USA za žiadosť o jeho vydanie
Zdielať na

Polanski kritizoval USA za žiadosť o jeho vydanie

Zdroj: SITA/AP

Filmový režisér prelomil mesiace trvajúce mlčanie.

Oscarový režisér uviedol, že kalifornskí prokurátori ho chcú najmä preto, aby ho mohli "servírovať na podnose médiám".

Polanski, ktorý je v domácom väzení vo svojej švajčiarskej chate, sa tak vyjadril v onlinovom magazíne, ktorý vedie jeho podporovateľ, francúzsky filozof Bernard-Henri Levy.

"Žiadam len o to, aby so mnou zaobchádzali spravodlivo, ako s kýmkoľvek iným," napísal Polanski, ktorý opustil USA v roku 1978 pred vynesením rozsudku v spornom prípade.

"Nemôžem ďalej zostať ticho, pretože Spojené štáty pokračujú v požadovaní môjho vydania, skôr preto, aby ma servírovali na podnose svetovým médiám, než aby vyhlásili posudok vo veci, v ktorej bola dosiahnutá dohoda pred 33 rokmi," uviedol.

Polanski je v domácom väzení vo Švajčiarsku od septembra 2009, pričom čelí americkému zatykaču pre usvedčenie zo sexuálneho aktu s 13-ročným dievčaťom.

Švajčiarsko postoj v kauze opakovane menilo, teraz čaká na rozhodnutie kalifornskej justície. Bern avizoval, že chce Polanského vydať do zámoria iba v prípade, ak vysvitne, že ho tam čaká vyšší ako šesťmesačný trest väzenia.

Predchádzajúce žiadosti Polanského právnikov o proces v neprítomnosti alebo zrušenie celého súdneho stíhania kvôli procesným chybám súd v Los Angeles zamietol.

Najčítanejšie správy