Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
K zmarenému útoku na Times Square sa prihlásili teroristi
Zdielať na

K zmarenému útoku na Times Square sa prihlásili teroristi

Americká polícia zatiaľ nezaznamenala žiadny dôkaz o prepojení pakistanského Talibanu s nevydareným pokusom o bombový útok na newyorskom Times Square.

K zodpovednosti za útok sa povstalecká skupina prihlásila na videu, ktoré sa včera objavilo na internete. Na záberoch hovorí muž, že útok bol pomstou za zabitie dvoch islamských militantných lídrov počas apríla.

"Nemáme žiadne dôkazy na podporu tohto tvrdenia," povedal komisár Kelley.

Oceňujúc newyorskú políciu za rýchlu akciu prezident Barack Obama včera uviedol, že federálna vláda urobí, "čo je potrebné na ochranu amerického národa" a nájde tých, ktorí sú zodpovední za tento "potenciálne krvavý útok".

Dymiace terénne vozidlo Nissan Pathfinder donútilo v sobotu večer k evakuácii rušného námestia v centre Manhattanu. Improvizovanú bombu nastraženú v aute sa polícii podarilo zneškodniť. Podľa amerických úradov pri prípadný výbuch bomby mohol spôsobiť rozsiahle škody a straty na životoch.

Bezpečnostné zložky potvrdili, že v aute boli tri propánové bomby, dve plné benzínové nádrže, svetlice, dvojo hodín s baterkami, elektrický kábel a detonátor.

Starosta mesta Michael Bloomberg nazval výbušné zariadenie "amatérskym", ale potenciálne smrtiacim. "Mali sme šťastie," dodal.

Polícia preveruje zábery podozrivého belocha vo veku 40. rokov, ktorého zachytila kamera neďaleko auta s výbušninou. Podľa záberov si muž vyzliekol tmavé tričko, pod ktorým mal ďalšie červenej farby.

Vodca al-Káidy v Iraku Abú al-Masrí, známy aj ako Abú al-Muhadžír a jeho pobočník Umar al-Baghdádí prišli o život minulý mesiac.

Najčítanejšie správy