Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
415. deň na Ukrajine: Ukrajina a Rusko si vymenili telá vojakov
Zdielať na

415. deň na Ukrajine: Ukrajina a Rusko si vymenili telá vojakov

Zdroj: TASR

KYEV / Podľa tajných dokumentov, ktoré unikli v Spojených štátoch, stratila Moskva na Ukrajine veľa príslušníkov špeciálnych síl. Obnova týchto jednotiek bude podľa Washingtonu trvať roky. Na východe Ukrajiny naďalej pokračujú tvrdé boje aj ostreľovanie ukrajinských miest ruskou armádou. Silné explózie hlásili dnes popoludní z miest Slovjansk, Kramatorsk aj Kosťantynivka. Ruské sily sa sústreďujú najmä na dobytie Bachmutu.

​​Ruské ostreľovanie v Sloviansku zabilo najmenej 5 ľudí a 15 zranilo

Ruské ostreľovanie bytového domu v meste Sloviansk na východe Ukrajiny usmrtilo v piatok najmenej päť ľudí, informoval tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko. Upozornil, že pod troskami sa môžu nachádzať ďalší ľudia.  Sloviansk leží v tej časti Doneckej oblasti, ktorá je pod ukrajinskou kontrolou. Nachádza sa blízko územia ovládaného Ruskom. "K 18.00 h miestneho času je päť mŕtvych a 15 zranených," napísal na platforme Telegram gubernátor Doneckej oblasti Kyrylenko. "Je možné, že pod troskami sa nachádza sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa," dodal. Ruská strela odpálila vrchné poschodie obytného domu, typického pre sovietsku éru. Hasiči a záchranári odstraňujú trosky. Novinári agentúry AFP videli medzi troskami rozhádzanými na ulici pri bytovej budove stránky z učebníc detí a detské kresby. Kyrylenko uviedol, že na mieste útoku pracujú aj zdravotníci a policajti.

Ruská tichomorská flotila uskutočnila neohlásené vojenské cvičenia

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok oznámil, že tichomorská flotila ruského námorníctva začala neohlásené bojové cvičenia. Deje sa tak v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Ruskom a krajinami Západu. Šojgu spresnil, že ruská flotila v Tichom oceáne, ktorá má základňu v prístavnom meste Vladivostok, je počas manévrov nariadených ruským prezidentom Vladimirom Putinom v stave najvyššej pohotovosti.
"Hlavným cieľom týchto cvičení je posilniť schopnosť ozbrojených zložiek odraziť (námornú) agresiu potenciálneho nepriateľa," vyhlásil Šojgu.

Kremeľ označil manévre za súčasť bežného výcvikového režimu. Šéf ruského rezortu obrany dodal, že cvičenia mali "preveriť stav námorníctva a zvýšiť pripravenosť vojenského velenia, jednotiek a síl na vykonávanie misií vo všetkých strategických smeroch". Ruské ozbrojené zložky budú podľa Šojgua schopné zabrániť nepriateľom vo vylodení sa v "operatívne významnom tichomorskom regióne – a to v južnej časti Ochotského mora", na Kurilských ostrovoch a ostrove Sachalin.

Na priebeh cvičení dohliada admirál Nikolaj Jevmenov, uviedol Šojgu. Manévre zahŕňajú nácvik vyhľadávania a ničenia ponoriek a odrážania rozsiahlych raketových a leteckých útokov, odpaľovanie striel, vypúšťanie torpéd a delostreleckú paľbu proti námorným i pozemným cieľom.
Agentúra AFP pripomína, že južné Kurilské ostrovy, ktoré Japonsko označuje ako Severné teritóriá, sú dlhé roky predmetom sporov medzi Tokiom a Moskvou. Čína aj Rusko tiež opakovane vyjadrujú obavy zo "zvyšujúcej sa prítomnosti NATO v ázijsko-tichomorskom regióne".

Ukrajina a Rusko si vymenili telá desiatok zabitých vojakov

Ukrajina a Rusko si opätovne vymenili telá desiatok zabitých vojakov. Ako uviedlo v piatok na platforme Telegram ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území, Kyjev získal z Moskvou okupovaných území telá 82 padlých obrancov. Ukrajinské ministerstvo podľa Reuters nespresnilo, ako telá vojakov získalo, avšak poznamenalo, že sa tak udialo "v súlade s normami Ženevského dohovoru".

Koľko mŕtvych vojakov získalo späť Rusko, nebolo oznámené. Moskva zatiaľ takúto výmenu nepotvrdila. Ukrajine bolo za takmer 14 mesiacov ruskej ofenzívy odovzdaných podľa údajom tamojších úradov približne 800 mŕtvych tiel. O celkovom počte ukrajinských obetí existujú len dohady, dodáva DPA. Kyjev totiž považuje počte obetí na svojej strane za štátne tajomstvo. Údaje o svojich stratách neuvádza ani Rusko. Z údajov uniknutých amerických vojenských dokumentov vyplýva, že od začiatku vojny bolo zabitých 17.500 ukrajinských vojakov, uvádza stanica Sky News.

Medvedev: Orbán sa o Ukrajine vyjadruje trefne a odvážne

Ruský exprezident a podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v príspevku v aplikácii Telegram zopakoval, že Ukrajina "prestane existovať" a vyzdvihol tiež vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána.  "Maďarský premiér povedal, že Ukrajina je po finančnej stránke neexistujúca krajina a že len čo prestanú Spojené štáty a európske krajiny Kyjev podporovať, vojna sa skončí. Na európskeho politika to povedal odvážne a trefne. Čo k tomu dodať, jedine len to, že ak skončí podpora zo strany Západu, bude to i koniec Ukrajiny ako takej," napísal Medvedev.

Dmitrij Medvedev je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a je horlivým zástancom invázie ruskej armády na Ukrajinu. Kedysi bol pritom v Rusku i na Západe považovaný za liberála. Rétorika bývalého ruského prezidenta je od začiatku konfliktu na Ukrajine stále agresívnejšia, pričom jeho vyhlásenia niekedy odrážajú myslenie najvyššej kremeľskej elity.

Ruský veľvyslanec naznačil možné zníženie počtu amerických novinárov v Rusku

Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov tvrdí, že Washington pohrozil Moskve odvetou po tom, čo bol v Rusku pre podozrenia zo špionáže zadržaný americký novinár denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evan Gershkovich. Naznačil tiež, že je možno načase, aby sa znížil počet žurnalistov z USA pôsobiacich v Rusku.

"Američania nám pohrozili odvetnými opatreniami, ak v blízkej budúcnosti Gershkovicha neprepustíme," povedal Antonov pre prvý kanál ruskej štátnej televízie. "Uvidíme, čo spravia," dodal. Ako ďalej uviedol, absolvoval "veľmi ostrý" rozhovor s námestníčkou ministra zahraničných vecí USA Victoriou Nulandovou, ktorá Rusko podľa neho obvinila z nelegálneho zadržiavania Gershkovicha. Antonov tvrdil, že ho Nulandová počas rozhovoru neustále prerušovala, a to nekonštruktívnym spôsobom.
"Možno nastal čas, aby sme preukázali reciprocitu a znížili počet amerických novinárov, ktorí pracujú v Moskve a v celom Rusku, na počet (ruských novinárov), ktorí pracujú vo Washingtone a v New Yorku," konštatoval Antonov. Reuters dodáva, že Gershkovich vykonával podľa Kremľa údajné špionážne aktivity pod rúškom novinárskych prác.

Z Ruska odišli po vypuknutí vojny na Ukrajine mnohí americkí novinári a ďalší krajinu opustili po Gershkovichovom zatknutí, pripomína Reuters.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) oznámila Gershkovichovo zadržanie v Jekaterinburgu 30. marca pre podozrenie zo špionáže. Podľa FSB zbieral informácie o jednom z ruských zbrojárskych podnikov, na ktoré sa vzťahuje štátne tajomstvo. V Rusku mu za to hrozí až 20 rokov väzenia. Momentálne je vyšetrovacej väzbe vo väznici Lefortovo v Moskve.

Ministerstvo zahraničných vecí USA deklarovalo, že novinár WSJ je v Rusku zadržiavaný nezákonne. Podľa hovorcu americkej diplomacie Vedanta Patela na stratégii na Gershkovichovo prepustenie pracuje už niekoľko amerických vládnych agentúr. Prezident USA Joe Biden takisto apeloval, aby bol prepustený na slobodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy