Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
FOTO: Obvinený Puškár len 2 roky po vražde Daniela Tupého ohrozoval nožom mladíka
Zdielať na

FOTO: Obvinený Puškár len 2 roky po vražde Daniela Tupého ohrozoval nožom mladíka

BRATISLAVA / Portál Aktuality.sk informoval o incidente, o ktorom ešte v roku 2008, teda dva a pol roka po vražde Daniela Tupého, napísal Nový Čas. Ide o prípad, keď Adama Puškára, aktuálne obvineného z tejto vraždy, vyšetrovala polícia za iný útok nožom.

Podľa portálu Aktuality.sk, Puškár v utorok 13. mája 2008 prechádzal pasážou na Grösslingovej ulici v Bratislave, kde stretol mladých mužov, ktorí tam lepili koncertné plagáty. Vtedy mal byť vyšším súdnym úradníkom na Najvyššom súde a z vraždy študenta obvinili Piťovcov. S mladíkmi sa mal dostať do konfliktu – podľa neho plagáty lepili na nepovolené miesto a neskôr došlo k naháňačke, ktorá sa skončila tak, že v ruke držal nôž. Nový Čas o prípade písal vo svojej bratislavskej prílohe a zverejnil aj fotku, ktorú získal od priameho svedka.

"Ten muž sa však len díval, čo robia a potom lepičov napadol. Lepidlo pri behu náhodou naňho vyšplechlo. Za rohom jedného z nich chytil, vrazil mu a držal nad ním nôž. Potom som ešte začul, že útočník je právnik," uvádzalo sa v citáte svedka z článku. Puškár tam menovaný nie je. Na fotografii vidno muža v slnečných okuliaroch s nožom v ruke, stojaceho nad vystrašeným mužom. Zdroje Aktuality.sk potvrdili, že skutočne ide práve o Adama Puškára. Podľa Nového Času vtedy lepiči plagátov obliali lepidlom 24-ročného Bratislavčana, čo sedí na vek Puškára. Svedok údajne neskôr začul, že útočník je právnik.

​"Najprv môj klient lepičov reklamných plagátov slušne upozornil, aby nelepili plagáty na mramorovú budovu v Starom meste, nakoľko sa jedná o protiprávne konanie. Následne bol napadnutý týmito troma mužmi, pričom jeden z nich mu vylial lepidlo do očí a druhý sa vyhrážal pištoľou, ktorú mal pri sebe. Následne jedného z páchateľov zadržal a požiadal okoloidúcich o privolanie polície. Počkal na príchod policajnej hliadky, ktorá vec riešila ďalej. Po útoku musel môj klient vyhľadať očnú pohotovosť," vyjadril sa obhajca Adama Puškára Michal Ellinger.

Podľa vtedajšieho článku Nového Času mali mladíci, ktorí lepili plagáty a aj Puškár na seba podať trestné oznámenia. Polícia vtedy začala trestné stíhanie len pre Puškárove výtržníctvo. "Toto konanie vieme, že sa malo odohrať so zbraňou, čiže nožíkom. Na tomto mieste sa mali zúčastniť viaceré osoby. Preverujeme, či to môže súvisieť s našou vyšetrovanou trestnou vecou," uviedol riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko.

Celý incident s nožom a lepidlom bol ale zakrátko vyriešený. Podľa polície nešlo o trestný čin. To, či Puškár dostal aspoň pokutu, známe nie je. Spisy z priestupkov sa po 10-tich rokoch skartujú. "Mám informáciu, že konanie bolo postúpené alebo vyhodnotené tak, že nejde o trestný čin, ale o priestupok. Teda bolo postúpené za účelom prejednania priestupku a keďže ide o staršiu vec, tak zatiaľ sme sa ku konečnému rozhodnutiu nedopracovali," pokračoval Daňko.

Celý rozhovor s riaditeľom NAKA si môžete pozrieť tu:

​Obvinený advokát Adam Puškár je pre vraždu Daniela Tupého už niekoľko týždňov vo väzbe. Doteraz nevypovedal. To, že by on zniesol zo sveta študenta, odmieta. TV JOJ už pred časom informovala, že na správnu stopu, kto je za vraždou Tupého, ich priviedol aj odkaz bosa Piťovcov. Juraj Ondrejčák počas toho, ako ho zadržali v jeho sídle v bratislavskom Lamači, mal kukláčom ukázať lístok, kde bolo rukou napísané meno vraha Daniela Tupého. Na papieriku malo byť práve meno Puškára a jeho partie neonacistov.

Podozrivých sme odhalili aj vďaka kusu šťastia a náhody. Takto sa policajné špičky k prípadu vyjadrili viackrát. Práve jedna z náhod sa mala odohrať v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne"Podľa mojich informácií jeden z tých mužov, ktorý vtedy bol na Tyršovom nábreží, ležal s ďalším väzňom a po tom, ako dostal narkózu, respektíve v úvodzovkách náladovku, tak sa rozrozprával. Je to pravda?" opýtal sa redaktor TV JOJ Andrej Zavřel, na čo mu Daňko odpovedal: "Samozrejme, nechcel by som tento prípad komentovať, ale môžem vám povedať, že asi máte dobré informácie."

Spoluväzeň mal potom vyhľadať vyšetrovateľov. Tým porozprával, čo si od muža, ktorý bol v osudnú noc na Tyršovom námestí v nemocničnej izbe, vypočul. Táto výpoveď potom len zapadla do skladačky ďalších dôkazov. Celá kauza by sa mala pred súd dostať ešte do konca roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy