Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Britský ateista Dawkins: Dosiahnem zatknutie pápeža!
Zdielať na

Britský ateista Dawkins: Dosiahnem zatknutie pápeža!

Zdroj: TASR/Sang Tan

"Utajovanie znásilnenia dieťaťa je zločinom a vyžaduje si spravodlivosť a trest," tvrdí ateistický spisovateľ Ch. Hitchens.

Richard Dawkins a Christopher Hitchens, autor zastávajúci ateizmus, požiadali právnikov v oblasti obrany ľudských práv, aby vypracovali podklady pre obvinenie pápeža Benedikta XVI. za jeho údajné utajovanie pohlavného zneužívania detí rímskokatolíckymi kňazmi.

Dvojica ateistov je presvedčená, že môžu využiť ten istý právny princíp ako v prípade nebohého čílskeho diktátora Augusta Pinocheta, keď v roku 1998 navštívil Britániu.

Pápež je od víkendu zatiahnutý do nového sporu, ktorý vznikol okolo ním podpísaného listu. V ňom tvrdí, že treba zvážiť, či má cirkev zbaviť kňazstva amerického katolíckeho duchovného, ktorý spáchal sexuálne trestné činy proti dvom chlapcom, pretože to môže mať zlý vplyv na "blaho celosvetovej cirkvi".

List je z roku 1985, keď bol ešte súčasný pápež Joseph Ratzinger kardinálom a prefektom Kongregácie pre náuku viery (1981-2005), ktorá riešila prípady sexuálneho zneužívania v cirkvi. List je súčasťou dlhoročnej korešpondencie medzi diecézou v kalifornskom Oaklande a Vatikánom, ktorá sa týkala návrhu zbaviť Stephena Kiesla kňazstva.

Pápež Benedikt XVI. bude v Británii 16.-19. septembra a navštívi Londýn, škótsky Glasgow a anglické mesto Coventry, kde vyhlási za blahoslaveného kardinála Johna Henryho Newmana, teológa z 19. storočia.

Dawkins a Hitchens sú presvedčení, že pápež nebude môcť žiadať diplomatickú imunitu pred zatknutím, lebo hoci je jeho cesta označená za štátnu návštevu, nie je hlavou štátu uznaného Organizáciou Spojených národov.

Obaja autori poverili právnych zástupcov Geoffreyho Robertsona a Marka Stephensa, aby predložili právne odôvodnenie žaloby.

Právnici zastávajú názor, že môžu požiadať britskú prokuratúru, aby začala trestné stíhanie proti pápežovi, alebo môžu začať vlastné občianske konanie proti nemu, či postúpiť jeho prípad na Medzinárodný trestný súd (ICC).

Dawkins, autor diela The God Delusion, vyhlásil: "Toto je muž, ktorého prvou reakciou, keď jeho kňazov prichytia so spustenými nohavicami, je ututlať škandál a odsúdiť mladé obete na mlčanie."

Hitchens, autor knihy God Is Not Great, uviedol: "Tento muž nestojí nad zákonom ani mimo neho. Inštitucionalizované utajovanie znásilnenia dieťaťa je zločinom podľa každého zákona a vyžaduje si nie kajanie v súkromní, nie cirkvou vyplatené odškodné, ale spravodlivosť a trest."

Obaja Briti majú názor, že Vatikán nie je podľa medzinárodného práva skutočným štátom. Neuznala ho OSN, nemá hranice, ktoré sú strážené, a jeho vzťahy nemajú úplne diplomatickú podstatu.

Vlani propalestínski aktivisti presvedčili britského sudcu, aby vydal zatykač na izraelskú političku Cipi Livniovú za zločiny, ktorých sa údajne dopustila počas vojnového konfliktu v pásme Gazy na prelome rokov 2008-2009. Zatykač stiahli, keď Livniová zrušila svoju plánovanú návštevu Británie.

Informáciu zverejnilo webové vydanie denníka The Times.

Najčítanejšie správy