Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Voľby v Maďarsku zrejme vyhrá Fidesz
Zdielať na

Voľby v Maďarsku zrejme vyhrá Fidesz

V Maďarsku si dnes občania volia zástupcov do parlamentu.

Takmer osem miliónov oprávnených voličov bude môcť do 19.00 h odovzdať dva hlasy. Voliči volia kandidáta v jednomandátovom obvode v mieste svojho bydliska a politickú stranu registrovanú vo viacmandátovom obvode.

Na voľby je pripravených takmer 11.000 volebných okrskov. V zahraničí mohli maďarskí občania s trvalým pobytom v Maďarsku v prvom kole volieb odovzdať svoj hlas na 86 zastupiteľských úradoch už 4. apríla (na americkom kontinente 3. apríla).

TASR/Ladislav Vallach

Neoficiálne výsledky oznámi Celoštátna volebná komisia (OVB) už dnes okolo 23.00 h.

Výsledkom parlamentných volieb, ktorých druhé kolo sa koná 25. apríla, má byť obsadenie 386 poslaneckých kresiel Národného zhromaždenia Maďarskej republiky.

Predseda Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a kandidát na post maďarského premiéra Viktor Orbán vyjadril dnes pri odchode z volebného okrsku nádej, že nová maďarská vláda si bude lepšie rozumieť s vládou, ktorá vzíde po voľbách na Slovensku. Opozičný líder s manželkou a dvoma deťmi hlasoval dnes ráno v 12. budapeštianskom obvode.

„Dúfam, že sa zobudíme v inej krajine“ povedal predseda v reakcii na otázku, čo sa zmení v pondelok v živote Maďarov. „Či to tak bude, uvidíme už dnes večer,“ dodal.

„Som človek, ktorý má nádej, nepripravujem sa na niečo, čo by malo byť zlé. Uvažujem skôr o tom, ako možno veci napraviť,“ povedal na margo vzťahov Maďarska a Slovenska. „V Maďarsku sú teraz voľby, čoskoro budú voliť aj na Slovensku, vzniknú vlády. Dúfajme, že si budú lepšie rozumieť ako tomu bolo predtým,“ konštatoval predseda Fidesz.

Vo voľbách Maďarom teraz podľa jeho slov ide o to, aby sa zbavili beznádeje. Ako poznamenal, Maďarsko je podstatne schopnejšie, než aký výkon ukázalo v ostatných rokoch.      

„Fidesz dnes ráno dostal štyri hlasy, priniesol som so sebou štyroch prvovoličov, čo je pri pohľade na budúcnosť povzbudzujúce. Pri ďalších voľbách prinesiem ďalšieho,“ konštatoval Orbán ako otec piatich detí a dodal, že si myslí, že čo mohol urobiť, to urobil.

Jasným favoritom hlasovania je opozičná koalícia strán Fidesz-Maďarská občianska únia (FMPS) vedená 46-ročným bývalým dvojnásobným premiérom Viktorom Orbánom. O druhé miesto sa zrejme pobijú Maďarská socialistická strana (MSZP) vedená 35-ročným Attilom Mesterházym a radikálne Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik; JMM) na čele s 31-ročným Gáborom Vonom.

Najčítanejšie správy