Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
393. deň na Ukrajine: Prigožin sa údajne chystá stiahnuť z Ukrajiny
Zdielať na

393. deň na Ukrajine: Prigožin sa údajne chystá stiahnuť z Ukrajiny

KYJEV / Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa chystá obmedziť pôsobenie svojej súkromnej "armády" na Ukrajine a sústrediť sa na svoje aktivity a záujmy v Afrike. Na Ukrajine zahynul bývalý novozélandský vojak, ktorý vo svojej vlasti spoluzakladal charitu na pomoc vojnovým veteránom. Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala v stredu obyvateľov svojej krajiny, aby skoncovali s úzkymi väzbami na Rusko.

Cichanovská vyzýva Bielorusov na prerušenie blízkych vzťahov s Ruskom

Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala v stredu obyvateľov svojej krajiny, aby skoncovali s úzkymi väzbami na Rusko. Zároveň kritizovala bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za podporu ruskej agresie voči Ukrajine. "Je načase postaviť sa voči tomu, že sa Rusko mieša do vnútorných záležitostí Bieloruska," vyhlásila Cichanovská na tlačovej konferencii v Kapitole vo Washingtone. Dodala, že Rusko "podporuje nelegitímny (Lukašenkov) režim a podniká kolonialistické kroky namierené voči našej (bieloruskej) suverenite a národnej identite".

Grossi: Situácia v záporožskej elektrárni je stále nebezpečná

Situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) je aj naďalej nebezpečná. Upozornil na to v stredu generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi po tom, čo bola elektráreň tento mesiac opäť dočasne odpojená od siete v dôsledku raketového útoku. "Jadrová bezpečnosť v ZAES je stále vo veľmi riskantnom stave... Znovu vyzývam, aby sa všetky strany zaviazali, že v elektrárni zaistia jadrovú bezpečnosť a bezpečnú ochranu," uviedol Grossi.

Nový Zéland: Na Ukrajine zahynul bývalý vojak, ktorý pomáhal veteránom

Na Ukrajine zahynul bývalý novozélandský vojak, ktorý vo svojej vlasti spoluzakladal charitu na pomoc vojnovým veteránom. Smrť Kanea Te Taia potvrdili ukrajinské úrady; novozélandské veľvyslanectvo v Poľsku sa teraz snaží zistiť ďalšie podrobnosti. Na Ukrajine vystupoval pod krycím menom Korytnačka. Te Tai slúžil v armáde v rokoch 2002 až 2009, bol nasadený v Afganistane a dostal za to tri medaily, uviedlo novozélandské ministerstvo obrany. V roku 2017 sa podieľal na registrácii nadácie No Duff Charitable Trust na pomoc veteránom. Nadácia uviedla, že správu o jeho zabití prijala s "nesmiernym smútkom".

Sky News: Šojgu odmietol povedať, kedy sa skončí vojna na Ukrajine

Ruský minister obrany Sergej Šojgu odmietol počas televízneho rozhovoru odpovedať na otázku, kedy sa skončí vojna na Ukrajine. Šojgu poskytol vyjadrenie pre štátnu stanicu ruského ministerstva obrany TV Zvezda. Na otázku, ako sa skončí vojna, odpovedal: "Každá vojna sa končí mierom." Keď sa ho moderátor spýtal, kedy tento mier na Ukrajine očakáva, Šojgu neodpovedal a odišiel. Sky News sa domnieva, že šéf ruského rezortu obrany tak mohol naznačiť, čo si v skutočnosti o priebehu vojny na Ukrajine myslí Kremeľ.

ECFR: Poliaci a Estónci sú najväčšími podporovateľmi Ukrajiny v boji proti Rusku

Poliaci a Estónci sú najväčšími podporovateľmi Ukrajiny v jej boji proti Rusku, vyplýva z prieskumu verejnej mienky, ktorý urobila expertná skupina Európska rada pre zahraničné vzťahy (ECFR). ECFR urobila prieskum v januári 2023 v desiatich európskych krajinách – v Británii, Dánsku, Estónsku, Francúzsku, Nemecku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Španielsku a Taliansku. 

Vyše polovica Poliakov (52 percent), 66 percent Estóncov a 44 percent Britov si myslí, že Ukrajina by mala pokračovať v boji aj vtedy, keby to znamenalo dlhodobú vojnu a vyšší počet obetí. Takýto názor mala vo zvyšku krajín, kde prieskum prebehol, v priemere jedna tretina opýtaných. Prieskum podľa ECFR ukázal, že trhliny v západnej koalícii spojencov Ukrajiny sú po 12 mesiacoch vojny skôr menšie než väčšie a Európania sú prekvapujúco jednotní v odhodlaní podporovať nezávislosť Kyjeva a Ukrajiny.

Medvedev tvrdí, že Rusko tento rok vyrobí 1 500 tankov

Rusko chce tento rok vyrobiť 1 500 tankov, ktoré chce použiť v bojoch na Ukrajine. V rozhovore zverejnenom vo štvrtok to povedal bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. "Vojensko-priemyselný komplex beží na plné obrátky," povedal podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Medvedev. Väčšina zbrojárskych závodov podľa neho pracuje na tri zmeny. Západ sa podľa jeho slov pokúša Rusko odrezať od dôležitých súčiastok na produkciu zbraní, aby Moskva vyčerpala svoje zásoby delostreleckých granátov, tankov a rakiet. "A pritom len tento rok vyrobíme 1 500 tankov," poznamenal.

Estónska premiérka je proti zmierneniu sankcií proti Rusku

Estónska premiérka Kaja Kallasová sa vo štvrtok v Bruseli vyjadrila proti zmierneniu sankcií voči Rusku. Moskva ich žiada v rámci dohody o vývoze ukrajinských obilnín cez Čierne more. Kallasová pricestovala do Bruselu na rozhovory s lídrami 27 členských krajín Európskej únie. Skupinu vyspelých štátov G7 vyzvala, aby sprísnili zastropovanie cien ruskej ropy, a tak ešte viac obmedzili zahraničné príjmy Moskvy. Podľa Reutersu vyhlásila: "Vieme, že Rusko už zarába na rope menej. Vidíme, že ekonomické sankcie, vrátane zastropovania cien jeho ropy, majú účinok na ekonomiku Ruska a jeho schopnosť poháňať vojnovú mašinériu."

JAR sa bude musieť zaoberať zatykačom na Putina, ktorý tam má v lete pricestovať

Juhoafrická republika sa bude musieť zaoberať zatykačom, ktorý na ruského prezidenta Vladimira Putina vydal Medzinárodný trestný súd (ICC). Šéf Kremľa sa tam má v lete zúčastniť na samite skupiny BRICS. Ako signatár Rímskeho štatútu, ktorým sa ustanovil ICC, je Juhoafrická republika povinná zadržať Putina a postaviť ho pred súd. Ešte pred prijatím nejakých krokov o tom tamojšie úrady chcú diskutovať aj s Ruskom. 

"Juhoafrická republika sa bude musieť pozrieť na ustanovenia našej legislatívy. Budeme o tom musieť diskutovať v kabinete a aj s našimi kolegami v Rusku a určiť, ako sa pohneme vpred," uviedla v stredu juhoafrická ministerka zahraničných vecí Naledi Pandorová pre štátnu vysielaciu spoločnosť SABC. Juhoafrická republika má blízke diplomatické vzťahy s Moskvou aj napriek západnému odsúdeniu vojny na Ukrajiny. Vo februári sa pri pobreží JAR konalo spoločné vojenské cvičenie spolu s Čínou a Ruskom. Juhoafrická diplomacia sa tiež v OSN zdržala hlasovania o odsúdení invázie Ruska na Ukrajinu.

Prigožin sa údajne chystá stiahnuť z Ukrajiny a sústrediť sa na záujmy v Afrike

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa chystá obmedziť pôsobenie svojej súkromnej "armády" na Ukrajine a sústrediť sa na svoje aktivity a záujmy v Afrike. S odvolaním sa na informované zdroje o tom vo štvrtok informovala agentúra Bloomberg. Podľa nej Prigožinove zámery súvisia s prerušením prísunu bojovníkov a munície pre vagnerovcov. Prigožin, ktorého bezpečnostný a politický establišment v Rusku naďalej považuje za hrozbu, zápasí na Ukrajine s nedostatkom ľudí a munície po tom, ako mu zakázali verbovať dobrovoľníkov z radov odsúdených vo väzniciach, ktoré boli dovtedy jeho hlavným zdrojom regrútov, a obmedzili mu aj dodávky munície.

Zelenskyj navštívil Chersonskú oblasť aj Charkov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú čiastočne kontrolujú ruské sily. "Pracovná cesta v Chersonskej oblasti. Obec Posad-Pokrovske, kde boli v dôsledku totálnej ruskej invázie zničené domy a zariadenia civilnej infraštruktúry," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti. 

Zelenskyj v stredu – okrem fronty pri Bachmute – navštívil aj mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Ocenil pritom hrdinstvo, s ktorým Charkovčania vzdorujú ruským útokom. Zelenskyj odovzdal charkovskému primátorovi Ihorovi Terechovovi ocenenie "Mesto-hrdina Ukrajiny". Udelil tiež vyznamenania viacerým vojakom, ktorí sa zaslúžili o to, že toho druhé najväčšie mesto Ukrajiny po vlaňajšej ruskej invázii nepadlo do rúk agresora.

ISW: Útočné operácie Ruska v okolí Bachmutu slabnú

Pozemný útok pri východoukrajinskom meste Bachmut sa spomaľuje, keďže čelí tvrdému odporu, domnievajú sa americkí a britskí vojenskí experti. Bachmut je už niekoľko mesiacov miestom najkrvavejších bojov v Európe od čias druhej svetovej vojny. Zdá sa však, že ruské vojenské operácie v okolí Bachmutu sa spomaľujú, uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v najnovšej správe o situácii na Ukrajine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy