Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Švédi schválili zákon umožňujúci členstvo krajiny v NATO
Zdielať na

Švédi schválili zákon umožňujúci členstvo krajiny v NATO

Zdroj: TASR

ŠTOKHOLM / Švédsky parlament schválil v stredu 22. marca zákon umožňujúci členstvo krajiny v Severoatlantickej aliancii. Informovala o tom agentúra Reuters. Pre vstup do NATO sa severská krajina, ktorá bola tradične neutrálna, rozhodla po ruskej invázii na Ukrajinu v minulom roku.

Prijatie Švédska a Fínska, ktoré sa o členstvo tiež uchádza, musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín aliancie. Zostáva ešte ratifikácia zo strany Maďarska a Turecka. Podobný zákon ako Švédsko prijali fínski poslanci začiatkom marca.

Návrh schválila väčšina poslancov

Návrh švédskeho zákona bol podľa očakávania schválený drvivou väčšinou hlasov. V 349-člennom zákonodarnom zbore hlasovalo za 296 poslancov, proti sa ich vyjadrilo 37. Išlo o zákonodarcov z radov malej Ľavicovej strany a tiež Zelených. Ak bude Švédsko do aliancie prijaté, skončí sa tým dve storočia dlhá éra, počas ktorej krajina nebola súčasťou žiadnych vojenských aliancií.

"Členstvo v NATO je najlepší spôsob, ako zabezpečiť švédsku bezpečnosť," citovala agentúra AP z prejavu ministra zahraničia Tobiasa Billströma pred poslancami. Šéf diplomacie označil dnešné hlasovanie za "historickú udalosť" a "jedno z najdôležitejších bezpečnostne politických rozhodnutí v dejinách našej krajiny".

Žiadosť o členstvo ešte musí potvrdiť Maďarsko a Turecko

Fínsko a Švédsko stále čakajú na to, kým ich žiadosť o členstvo potvrdí Maďarsko a Turecko. Budapešť minulý týždeň uviedla, že bude o vstupe Fínska hlasovať 27. marca, pričom vládnuca strana Fidesz ho podporí. O pristúpení Švédska sa má rozhodnúť neskôr. Maďarský premiér Viktor Orbán predtým obvinil Štokholm a Helsinki z šírenia "úplných klamstiev" o stave demokracie a právneho štátu v Maďarsku.

Ankara má najmä voči Švédsku výhrady

Kritizuje Štokholm za to, že podľa nej poskytuje útočisko kurdským radikálom a odporcom islamu nebráni vo verejných protimoslimských prejavoch. Minulý týždeň prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že Turecko začne proces ratifikácie fínskej žiadosti, v prípade Švédska chce však ďalej rokovať o napĺňaní svojich požiadaviek, týkajúcich sa boja proti terorizmu.

Minister zahraničných vecí Billstrom dnes hodnotil šance Švédska na vstup do aliancie optimisticky, podľa neho sa tak môže stať pred júlovým samitom NATO v litovskom Vilniuse.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy