Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nová šéfka dočasnej vlády rozpustila parlament
Zdielať na
Zahraničie

Nová šéfka dočasnej vlády rozpustila parlament

Zdroj: TASR/Sergei Grits/ilustračné

Šéfka novej samozvanej kirgizskej vlády Roza Otunbajevová dnes oznámila, že na základe dekrétu o odovzdaní moci rozpúšťa parlament

"Na základe dekrétu o odovzdaní moci...rozpúšťame parlament," uviedla Otunbajevová, ktorá stála na čele opozície voči Bakijevovej vláde. Bakijev, ktorý prišiel k moci počas podobného ľudového povstania pred piatimi rokmi, podľa Otunbajevovej odletel do svojho domovského regiónu Džalalabad, aby tam zhromaždil svojich stúpencov a bránil svoju pozíciu.

"Chceme rokovať o jeho rezignácii... jeho práca sa tu už skončila," uviedla. "Ľudia, ktorý tu boli včera zabití, sú obeťami jeho režimu," dodala. Kirgizská opozícia medzitým obsadila sídlo vlády v Biškeku po potýčkach medzi demonštrantami a bezpečnostnými silami, pri ktorých v celej krajine prišlo o život 68 ľudí, a zjavne prevzala kontrolu nad touto stredoázijskou krajinou, kde je kľúčová americká letecká základňa. Ďalších 400 ľudí je hospitalizovaných.

Sídlo kirgizskej vlády dnes nestrážili policajti a pred ním stáli oslavujúci, ale pokojní obyvatelia Biškeku. Niektorí ďalší sa voľne pohybovali po budove, ktorá je známa pod označením Biely dom. Otunbajevová, bývalá ministerka zahraničných vecí, informovala, že dočasná vláda bude v krajine fungovať nasledujúcich šesť mesiacov. Jej zámerom je vypracovanie novej ústavy a pripravenie podmienok pre spravodlivé prezidentské voľby. Dočasná vláda má pod kontrolou už skoro celú krajinu a na ovládnutí južných oblastí miest Oš a Džalalabad "sa pracuje", dodala Otunbajevová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy