Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Demonštranti v Kirgizsku zabili ministra vnútra
Zdielať na
Zahraničie

Demonštranti v Kirgizsku zabili ministra vnútra

Kirgizský prezident Kurmanbek Bakijev nariadil dnes vyhlásenie výnimočného stavu v hlavnom meste Biškek a troch ďalších oblastiach krajiny.

Výnimočný stav bude vyhlásený v Biškeku, mestách Naryn a Talas, ako aj v Čujskej oblasti okolo kirgizskej metropoly. Bude zahŕňať zákaz vychádzania od 22.00 h do 6.00 h miestneho času, oznámil hovorca prezidenta. Dodal, že výnos prezidenta zatiaľ neschválil parlament.

Pred úradom Bakijeva v centre Biškeku sa dnes zišlo vyše 5000 demonštrantov, ktorí požadovali odstúpenie autoritárskej hlavy štátu. Poriadková polícia proti davu zasiahla slzotvorným plynom, vodnými delami či zábleskovými granátmi. Protestujúci však odzbrojili niektorých policajtov a pokúsili sa jedným z ich vozidiel preraziť bránu budovy známej ako Biely dom, uviedla agentúra Associated Press.

REUTERS

Napätie ešte zvýšili správy o tom, že v noci v krajine zatkli najmenej desiatich lídrov opozície a ďalší sa ukrývajú. Opoziční predstavitelia tiež vyhlásili, že vo vzniknutej situácii už nemôžu kontrolovať davy ľudí.

Nepokoje pokračovali druhým dňom aj v západokirgizskom meste Talas a tisíce demonštrantov sa zišli tiež v meste Naryn na juhu stredoázijskej krajiny, informovali ruské tlačové agentúry.

Násilie sa stupňuje, demonštranti zabili ministra vnútra

Stúpenci opozície v stredu počas násilných protestov proti prezidentovi Kurmanbekovi Bakijevovi zabili ministra vnútra, vicepremiéra držia ako rukojemníka a obsadili štátnu televíziu. Nemenovaný zdroj z prostredia ministerstva vnútra oznámil, že minister Moldomus Kongantijev prišiel o život pri násilnostiach v severozápadnom meste Talas, kde protesty vypukli. Kongantijeva napadli demonštranti, ktorí tiež zadržali vicepremiéra Akylbeka Žaparova, informovala kirgizská štátna tlačová agentúra Kabar.

Opoziční demonštranti v stredu vtrhli tiež do kirgizského televízneho centra a vynútili si vypnutie všetkých televíznych kanálov. Stalo sa to v čase, keď demonštrácie ochromili celé hlavné mesto Biškek. Kirgizská polícia do tisícov rozhnevaných demonštrantov, ktorí sa pokúsili obsadiť hlavnú budovu úradu vlády, strieľala ostrou muníciou. Svedkovia potvrdili najmenej 12 mŕtvych a desiatky zranených po streľbe do demonštrantov. Opozičná aktivistka Toktoim Umetalievová, ktorá bola v dave, tvrdí, že polícia zastrelila 17 ľudí. Nemenovaný zdroj z prostredia ministerstva zdravotníctva potvrdil štyroch mŕtvych.

Zdielať na

Najčítanejšie správy