Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fínsky vstup do NATO podporia Maďari a Turci, o Švédsku nehovorili
Zdielať na

Fínsky vstup do NATO podporia Maďari a Turci, o Švédsku nehovorili

Zdroj: TASR

HELSINKI / Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok (17. marca) požiadal parlament, aby hlasoval o ratifikácii žiadosti Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie. Maďarský parlament bude hlasovať o vstupe Fínska do Severoatlantickej aliancie 27. marca. V mene parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz to v piatok na Facebooku oznámil predseda tejto frakcie Máté Kocsis.

"V našom parlamente sme sa rozhodli spustiť protokol o vstupe Fínska do NATO," povedal Erdogan po stretnutí so svojím fínskym kolegom Saulim Niinistöm v Ankare. Helsinki podľa neho podnikli "autentické a konkrétne kroky" na splnenie záväzkov vyplývajúcich z trojstranného memoranda medzi Fínskom, Švédskom a Tureckom podpísaného vlani v júni, napísala agentúra AP. Erdogan dodal, že dúfa v ratifikovanie prístupového protokolu do májových parlamentných a prezidentských volieb v Turecku.

Helsinki a Štokholm požiadali o vstup do NATO už vlani, no ich žiadosti nateraz blokovalo Turecko. Voči vstupu Švédska do Aliancie má Ankara aj naďalej výhrady. Tureckých predstaviteľov nedávno pobúril protest pred tureckým veľvyslanectvom v Štokholme, kde krajne pravicový politik zapálil Korán. Ankara opakovane tvrdí, že Švédsko nedokázalo implementovať svoju časť dohody uzavretej pred vlaňajším summitom NATO v Madride. 

Ratifikovať bude aj Maďarsko

Maďarský parlament bude hlasovať o vstupe Fínska do Severoatlantickej aliancie 27. marca. V mene parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz to v piatok na Facebooku oznámil predseda tejto frakcie Máté Kocsis. Podľa Kocsisa poslanci Fideszu vstup Fínska do NATO schvália jednohlasne. Pôvodne sa podľa servera 24.hu hovorilo o tom, že zákonodarný zbor otázku rozšírenia NATO o Fínsko a Švédsko ratifikuje 31. marca, pričom ale v piatok Turecko oznámilo, že podporí ratifikáciu fínskeho vstupu. Z toho podľa 24.hu vyplýva, že aj maďarská vláda zatiaľ počká s hlasovaním o prijatí Švédska do NATO.

Maďarsko odkladá ratifikáciu rozšírenia NATO už vyše pol roka. Premiér Viktor Orbán 25. februára povedal, že na stretnutí frakcií vládnych strán Fidesz a KDNP v Balatonfürede sa k tejto téme rozprúdila diskusia, preto do oboch severských krajín vyslali parlamentnú delegáciu. Štvorčlenná delegácia vedená podpredsedom parlamentu pre legislatívu a bývalým ministrom obrany Csabom Hendem a predsedom zahraničného výboru Zsoltom Némethom 7. marca rokovala v Štokholme a ďalší deň v Helsinkách. O výsledkoch rokovaní delegácie má ešte rokovať maďarská vláda, vyhlásil 9. marca šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Stoltenberg privítal rozhodnutie Turecka začať ratifikovať vstup Fínska do NATO

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v piatok privítal rozhodnutie Turecka začať proces ratifikácie žiadosti Fínska o vstup do NATO. Stoltenberg zároveň uviedol, že aj Švédsku by malo byť umožnené vstúpiť do NATO "čo najskôr". "Najdôležitejšie je, aby sa Fínsko aj Švédsko rýchlo stali plnoprávnymi členmi NATO", a nie to, či vstúpia do Aliancie naraz, povedal. Šéf NATO zároveň vyzval turecký parlament, aby o ratifikácii prístupového protokolu hlasoval čo najskôr.

Štokholm je sklamaný, že Turecko nezačalo ratifikovať vstup Švédska do NATO

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström v piatok uviedol, že ľutuje rozhodnutie Turecka odložiť proces ratifikácie žiadosti Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Šéf švédskej diplomacie to uviedol po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok po stretnutí so svojím fínskym kolegom Saulim Niinistöm požiadal parlament, aby začal proces ratifikácie žiadosti Fínska o vstup do NATO.

Helsinki a Štokholm požiadali o členstvo v Aliancii spoločne vlani. "Je to vývoj, ktorý sme nechceli, ale boli sme naňho pripravení," povedal Billström. Dodal, že prioritou Štokholmu je teraz zabezpečenie ratifikácie švédskeho prístupového protokolu zo strany Turecka a Maďarska.

Niinistö: Členstvo Fínska v NATO nie je bez Švédska kompletné

Fínsky prezident Sauli Niinistö v piatok privítal rozhodnutie Turecka začať proces ratifikácie žiadosti svojej krajiny o vstup do NATO. Fínske členstvo v Aliancii podľa jeho slov bez Švédska "nie je kompletné".  "Je veľmi dobré počuť túto správu. Pre celé Fínsko je to určite veľmi dôležité... takže ďakujem," povedal Niinistö na tlačovej konferencii po boku svojho tureckého kolegu Recepa Tayyipa Erdogana. Vzápätí však pripomenul, že o vstup do NATO požiadalo aj susedné Švédsko. "Mám pocit, že členstvo Fínska v NATO nie je bez Švédska kompletné," dodal. 

Helsinki majú podľa jeho slov so Štokholmom výborné vzťahy, mnoho "spoločných záujmov" a ležia spoločne na pobreží Baltského mora. Fínsky prezident uviedol, že by bol rád, ak by sa Švédsko stalo súčasťou Severoatlantickej aliancie do júlového summitu NATO v litovskom Vilniuse. Turecko opakovane tvrdí, že Švédsko nedokázalo implementovať svoju časť dohody uzavretej pred vlaňajším summitom NATO v Madride. Erdogan v piatok povedal, že postoj Ankary k žiadosti Švédska o vstup do Aliancie zostáva rovnaký a nezmení sa, pokiaľ neuvidí zo strany Štokholmu "pozitívne kroky".

USA vítajú rozhodnutie Turecka ohľadom vstupu Fínska do NATO

Spojené štáty v piatok privítali rozhodnutie Turecka ohľadom začatia procesu ratifikácie žiadosti Fínska o vstup do NATO. Ankaru vyzvali, aby rovnako konala aj v prípade žiadosti Švédska. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že USA sa "tešia na rýchle" dokončenie vstupu Fínska do NATO. Spojené štáty však Turecko zároveň vyzývajú, aby "urýchlene ratifikovalo aj prístupové protokoly Švédska", dodal. 

Washington výzvu v tejto záležitosti adresoval i Maďarsku - žiada, aby Budapešť bezodkladne dokončila proces ratifikácie fínskej i švédskej žiadosti o vstup do Aliancie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy