Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Najbohatším českým politikom je knieža Schwarzenberg
Zdielať na
Zahraničie

Najbohatším českým politikom je knieža Schwarzenberg

Zdroj: SITA/Michal Burza

Českí novinári spravili medzi politikmi anketu o ich príjmoch a majetku.

Schwarzenberg, bývalý šéf českej diplomacie a volebný líder strany TOP-09, vlastní podľa vlastných slov niekoľko zámkov, desiatky domov a stovky hektárov pozemkov, a to nielen v Čechách, ale aj v Rakúsku a Nemecku.

Schwarzenberg bol zároveň v odpovediach na anketové otázky najotvorenejší, spolu s predsedom strany Veci verejné Radkom Johnom, ktorý podrobne popísal aj spôsob, ako ku svojmu majetku prišiel. John priznal úspory v hodnote asi 5 miliónov českých korún. "Sú to spoločné úspory s mojou ženou Zlatou Adamovskou za posledných dvadsať rokov," píše.

Naopak ako najchudobnejší líder politickej strany z ankety vyšiel čerstvý predseda Občianskej demokratickej strany Petr Nečas, ktorý stále spláca štvorizbový byt v Rožnove pod Radhoštěm a vlastní Škodu Fabiu.

Podobne je na tom expremiér Miloš Zeman, ktorý je predsedom novej Strany práv občanov-Zemanovcov. MF Dnes pripomína, že o Zemanovi aj jeho politickí oponenti tvrdia, že "nie je na peniaze". Na to sa svojho času v políciou tajne odpočutom telefonáte posťažoval aj údajný boss českého podsvetia František Mrázek, keď vyhlásil, že Zemanovi "peniaze nič nehovoria".

Najvýraznejšiu zmenu MF Dnes zaznamenala v prístupe expremiéra a predsedu sociálnych demokratov Jiřího Paroubka. Zatiaľ čo pred tromi rokmi na podobnú požiadavku zo strany novinárov zareagoval slovami "nestrkajte nos do mojej peňaženky", teraz na položené otázky ochotne odpovedal. Ako napísal, väčšinu svojho vtedajšieho majetku nechal bývalej manželke Zuzane a synovi Jiřímu. Teraz býva v byte svojej druhej manželky Petry a má úspory vo výške zhruba 900 000 českých korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy