Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Tisíce veriacich sa zúčastnili na obrade Svätého ohňa
Zdielať na
Zahraničie

Tisíce veriacich sa zúčastnili na obrade Svätého ohňa

Tisíce pravoslávnych veriacich z celého sveta sa v sobotu v Jeruzaleme zúčastnili na bohoslužbách v Chráme Božieho hrobu, kde zapálili Svätý oheň, ktorý šíria po svete.

Slávnosť v Chráme Božieho hrobu, na mieste, kde je podľa viery kresťanov pochovaný Ježiš, otvoril grécky pravoslávny patriarcha Teofil III. Po prečítaní modlitieb zostúpil do podzemnej hrobky, odkiaľ prišiel s ohňom, ktorý potom koloval medzi prítomnými. Palestínski pravoslávni a katolícki veriaci si zapálili sviece a niesli Svätý oheň v procesii, spievajúc a tancujúc pritom v rytme zvonov a bubnov.

Jedno svetlo zo Svätého ohňa odniesli do Chrámu narodenia Pána v Betleheme, postavenom na mieste, kde podľa kresťanskej cirkvi prišiel na svet Ježiš.

REUTERS

Na bezpečnosť v Jeruzaleme počas Veľkej noci a židovského sviatku Pesach, ktoré sú tento rok v rovnakom týždni, dozeralo 2500 izraelských policajtov. Došlo k zrážke s nimi, keď zadržali Palestínčanov, ktorí sa pokúsili prelomiť bariéry okolo Chrámu Božieho hrobu. Na rozdiel od minulých rokov však prítomnosť polície zabránila sektárskemu násiliu a obetiam na životoch.

Masový prílev Rusov a ďalších návštevníkov z bývalého sovietskeho bloku a absencia veľkého počtu Palestínčanov, ktorí nedostali od Izraela povolenie na vstup do Starého Mesta, potvrdili meniaci sa obraz kresťanských obradov v Jeruzaleme od pádu komunizmu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy