Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hasiči zachraňujú prioritne ľudí, no občas aj zvieratá. Tentoraz boj v zadymenom byte nevyhrali
Zdielať na

Hasiči zachraňujú prioritne ľudí, no občas aj zvieratá. Tentoraz boj v zadymenom byte nevyhrali

PRAHA / Hasiči prioritne zachraňujú ľudské životy, ale nezriedka aj zvieratá. Ako to v živote býva, nie vždy sa všetko podarí. Aj tentoraz hasiči robili čo mohli, ale boj v zadymenom byte nevyhrali.

V Prahe 9 o siedmej večer horel luster v byte, ktorý bol veľmi zadymený. Hasiči vyniesli dve nehybné telá domácich maznáčikov, psov. "Na miesto vyslalo Operačné stredisko niekoľko jednotiek, išli tam aj dobrovoľní hasiči a aj zdravotníci a policajti. V zadymenom byte sme našli dva psy, ktoré sme vyniesli von, zavolali sme veterinárnu službu a zahájili resuscitáciu psov," povedal hovorca hasičov Martin Kavka. 

Kým príde odborník veterinár, do rolí záchranárov sa menia hasiči, pretože ide o sekundy. Psom dávali kyslík a začali s masážou srdca. Hasiči z požiaru vynášajú zranených ľudí, ale aj zvieratá. "Nie sú to vždy len psy a mačky, ale aj exotické zvieratá, ako korytnačky či hady. Vždy sa snažíme vyniesť zvieratá von. Samozrejme, je to veľmi náročné, no spolupracujeme so záchrannou službou, máme aj školenia. U psov a mačiek je dôležitá kyslíková terapia, ale rovnako je aj masáž srdca," dodal Kavka. 

Viac ako polovicu ich hasiči zachárnia, co je dobrá bilancia. Ich veľká výhoda k prežitiu je v tom, že sa pohybujú na zemi. "Splodiny požiaru sú hore a až postupne idú dole. Tie zvieratá dokážu ležať úplne na zemi," uzavrel Kavka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy