Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vo väzniciach sa bude darovať krv: Odsúdeným ju ale odobrať nemôžu
Zdielať na

Vo väzniciach sa bude darovať krv: Odsúdeným ju ale odobrať nemôžu

BRATISLAVA / Krvi na transfúznych staniciach nikdy nie je dosť. Aj preto sa v Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) rozhodli pomôcť. No nie každý kto sa pohybuje za mrežami, sa môže stať darcom.

Zbor väzenskej a justičnej stráže tento rok uskutoční po prvýkrát „celozborové darovanie krvi“. Zatiaľ sa prihlásilo 350 ľudí zo všetkých ústavov a aj z Generálneho riaditeľstva. Národná transfúzna služba zabezpečí do väčšiny ústavov mobilný výjazd, krv sa tak bude odoberať priamo v ústave. No tú môžu odobrať len zamestnancom nie odsúdeným. Tí aj keby chceli a boli zdravotne spôsobilí darovať krv nemôžu. "Darcom krvi nesmie byť osoba počas výkonu väzby, počas výkonu trestu odňatia slobody alebo počas výkonu detencie," uviedla hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. 

Dokonca ani po odpykaní si trestu nemôžu odsúdení darovať krv a to až do jedného roka od opustenia väzenia. "12 mesiacov z dôvodu, že odsúdení sa nachádzali v prostredí, kde je vyšší výskyt infekčných ochorení prenosných krvou," informovala v stanovisku Národná transfúzna služba (NTS). V tom istom prostredí sa však pohybujú aj členovia väzenskej a justičnej stráže. Na otázku aký je teda rozdiel medzi väzňom a príslušníkom keď sa zdržiava v tom istom rizikovom prostredí sme dostali odpoveď že tak to určuje zákon. "Takáto právna úprava reflektuje epidemiologickú situáciu," dodala NTS. 

Krv darcov prechádza kontrolou nie len pred odberom ale aj po odbere kedy sa robia virologické testy, testy na HIV či sifilis. Vo všeobecnosti nemôže darovať krv osoba so závažnými chronickými ochoreniami, autoimunitnými ochoreniami ktorá je nositeľom HIV vírusu alebo po prekonaní hepatitídy. Na darovanie krvi si musia počkať aj ľudia s novým tetovaním alebo piercingom. Krv môžu darovať až po 6 mesiacoch. No ak máte piercing napríklad na jazyku, tak krv nebudete môcť darovať vôbec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy