Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na východe sa plašia zvieratá, dôvodom sú vojenské výcviky a streľby z húfnic
Zdielať na

Na východe sa plašia zvieratá, dôvodom sú vojenské výcviky a streľby z húfnic

ZEMPLÍNSKE HÁMRE / Majiteľov zvierat na východe Slovenska rušia vojenské výcviky a streľby z húfnic. Hoci ministerstvo obrany harmonogram vopred zverejňuje, pre silné rany sa plašia kone a chovatelia sa obávajú, že to bude ešte horšie. Intenzita vojenských cvičení sa totiž bude zvyšovať.

"Zo samopalov je to iné, ale keď začnú strieľať z tankov, tým pádom bude aj silná tlaková vlna a tie kone to cítia ešte viac a máme obavy," uviedla chovateľka koní Jasmina Staruchová. Výcvik vojakov vo Valaškovciach sa v tomto období zintenzívnil, no majitelia koní nie sú z toho nadšení. "Cez ten kopec sú Valaškovce, keď sú streľby, tak tá vlna tých strelieb, ten zvuk sa dostáva k tým zvieratám a zvieratá to cítia," dodala Staruchová. 

Vo vojenskom výcvikovom priestore Valaškovce prebieha plnohodnotný bojový výcvik vrátane ostrých strelieb z tankových zbraní aj delostreleckých systémov. "Vzhľadom na množstvo plnenia výcvikových úloh ozbrojených síl SR vrátane účasti na výcvikovej misii EÚ v prospech ukrajinských ozbrojených síl predpokladáme, že bude vyťaženosť priestoru intenzívnejšia," spomenula hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. 

Pani Jasmina sa na svojom ranči stará o tieto kone už niekoľko rokov a všetko si vybudovali spolu s manželom takpovediac vlastnými rukami. Prirodzene má o svoje zvieratá strach. "Môže sa zľaknúť tak, že chce preskočiť ohradu, môže sa zraniť pri tom je to pre nás znepokojujúce," vysvetlila. Podľa veterinára si však zviera dokáže na zvuky a podnety okolia zvyknúť. Dôkazom sú aj príklady z minulosti, kedy boli vo vojne využívané ťažné kone. "To znamená, že boli priamo v tých frontoch, kde sa strieľalo, rany z dela a za ďalších zbraní a tie zvieratá fungovali normálne," konkretizoval veterinár Vladislav Juško. 

Každý výcvik ministerstvo obrany hlási vopred a harmonogram strelieb zverejňuje. "Treba zabezpečiť zvieratá, dať ich do uzavretého priestoru, kde ten hluk nebude taký a tie streľby prežijú bez nejakej ujmy na zdraví. To isté psy a mačky," uzavrel Juško. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy