Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
376. deň na Ukrajine: Rusko vyhlásilo protikorupčnú organizáciu Transparency International za nežiaducu
Zdielať na

376. deň na Ukrajine: Rusko vyhlásilo protikorupčnú organizáciu Transparency International za nežiaducu

KYJEV / Ukrajinské jednotky budú Bachmut naďalej brániť. Uviedla to prezidentská kancelária po porade s veliteľmi. Súhlasia s tým aj dvaja najvyššie postavení generáli. Ukrajinská obrana je Bachmutu má podľa odborníkov strategické odôvodnenie. Rusko pri nej prichádza o množstvo vojakov a techniky. Ukrajina straty na svojej strane neuvádza. Mesto je v obkľúčení ruských jednotiek a vagnerovcov. Šéf vagnerovej skupiny ale priznal problémy. Rusko vyzval na dodanie väčšieho množstva munície, inak budú musieť ofenzívu prerušiť.

Transparency International v Rusku zaradili medzi nežiaduce organizácie

Prokuratúra Ruskej federácie vyhlásila medzinárodnú protikorupčnú organizáciu Transparency International za nežiaducu na území Ruska. Podľa tlačovej služby prokuratúry toto rozhodnutie padlo kvôli tomu, že Transparency International zasahuje do vnútorných záležitostí Ruska, čo predstavuje hrozbu pre základy ústavného poriadku a bezpečnosť Ruskej federácie. "Aktivity tejto organizácie jednoznačne presahujú deklarované ciele a zámery," tvrdí prokuratúra.

Zákon o takzvaných nežiaducich organizáciách bol v Rusku prijatý v roku 2015. Generálnej prokuratúre dal právo prideliť príslušný štatút akejkoľvek zahraničnej alebo medzinárodnej mimovládnej organizácii, ak príslušný rezort rozhodne, že jej činnosť ohrozuje základy ústavného poriadku, obranyschopnosť alebo bezpečnosť Ruska. K marcu tohto roku bolo do ruského registra nežiaducich organizácií zaradených 75 subjektov.

Ukrajina: Armáda súhlasí s posilnením obranných pozícii v Bachmute

Hlavní velitelia ukrajinskej armády súhlasia s udržiavaním obranných pozícií vo východoukrajinskom meste Bachmut, ktoré obliehajú ruské sily. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol s velením armády, ktoré sa vyslovilo za pokračovanie obranných operácii a ďalšie posilnenie ukrajinských pozícii v Bachmute. Tunajšie boje trvajú už niekoľko mesiacov. Mesto malo pred vojnou viac než 70-tisíc obyvateľov, v súčasnosti ich je približne 5-tisíc. Mesto je takmer úplne zničené v dôsledku ruského bombardovania.

Bachmut nemá výraznejší strategický význam a analytici tvrdia, že jeho možné obsadenie neprinesie veľký obrat v konflikte. Americký minister obrany Lloyd Austin povedal, že jeho dobytie ruskou armádou by nutne neznamenalo, že Moskva opätovne prevzala iniciatívu.

Na Ukrajine bol vyhlásený letecký poplach

Letecký poplach pred ruskými útokmi bol vyhlásený v pondelok ráno krátko po osmou hodinou ráno  na juhu a juhovýchode Ukrajiny v oblastiach vrátane Mykolajivskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej, Odeskej a Chersonskej, ako aj na západe vo Ľvovskej oblasti. Letecký poplach bol neskôr rozšírený na celú Ukrajinu a na celom jej území bolo počuť sirény, ktoré varovali pred prípadnými ruskými údermi.

Ruská FSB tvrdí, že zmarila atentát na podnikateľa spájaného s Kremľom

Ruská bezpečnostná služba (FSB) v oznámila, že zmarila pokus o atentát na kontroverzného magnáta spájaného s Kremľom. Tajná služba označila za organizátora útoku zakladateľa Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorý sa minulý týždeň prihlásil k cezhraničnému vpádu na územie Brianskej oblasti susediacej s Ukrajinou. Terčom údajného útoku mal byť predseda predstavenstva skupiny spoločností Cargrad Konstantin Malofejev. Malofejev je podnikateľ napojený na Kremeľ, ktorého Spojené štáty obvinili z porušovania sankcií. Washington minulý mesiac uviedol, že jeho zhabaný majetok bude presmerovaný na podporu ukrajinského ľudu.

Podľa vyhlásenia FSB bol pokus o zabitie Malofejeva naplánovaný podľa rovnakej schémy, aká bola použitá pri vražde Darie Duginovej, dcéry politológa Alexandra Dugina – odpálením improvizovaného výbušného zariadenia pripevneného pod autom. K tomuto útoku došlo vlani v auguste na predmestí Moskvy a Duginova dcéra pri výbuchu nálože zahynula. FSB okrem svojho vyhlásenia zverejnila aj dve videá, z ktorých jedno údajne ukazovalo okamih, keď boli výbušniny umiestňované pod auto, a druhé po deaktivácii a odstránení výbušniny robotom. FSB vo svojom vyhlásení uviedla, že pokus o atentát na Malofejeva zorganizoval Denis Kapustin - údajný zakladateľ Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorý sa minulý týždeň prihlásil k narušeniu ruských hraníc v Brianskej oblasti na juhu európskej časti Ruskej federácie.

​Ukrajina vymenovala nového šéfa protikorupčného úradu

Ukrajinská vláda vymenovala nového šéfa Národného protikorupčného úradu Ukrajiny (NABU) Semena Kryvonosa. Oznámila to v pondelok, 6. marca, počas naživo vysielaného zasadnutia. Kryvonos doteraz pracoval ako vedúci štátnej inšpekcie architektúry, urbanizmu a územného plánovania. Táto najnovšia výmena je súčasťou snahy Ukrajiny zakročiť proti korupcii, keďže sa uchádza o členstvo v Európskej únii. Vlani v júni sa stala kandidátskou krajinou EÚ, pričom Únia vyhlásila práve protikorupčné reformy za jednu z kľúčových požiadaviek pre jej členstvo.

Prezident Volodymyr Zelenskyj tento rok sľúbil, že urobí rázne zmeny v riadiacich funkciách štátu, pretože sa objavili obvinenia z korupcie na vysokej úrovni jeho vlády. Minister obrany Olexij Reznikov tento rok po korupčnom škandále v jeho rezorte vyhlásil, že bude mať nulovú toleranciu voči korupcii. Tiež sa zaviazal, že zreorganizuje protikorupčný útvar na svojom ministerstve a do reforiem zapojí odborníkov aj občianskych aktivistov. Podľa médií sa škandál týkal nákupu potravín pre armádu za prehnane vysoké ceny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy