Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
TV JOJ na Ukrajine: Slovenský lekár sa rozhodol darovať svoju protézu zraneným na Ukrajine
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Slovenský lekár sa rozhodol darovať svoju protézu zraneným na Ukrajine

ĽVOV/UKRAJINA / Je výborným chirurgom, no osud sa s ním zahral tak neuveriteľne, že mu pre zdravotné problémy museli kolegovia amputovať nohu. Slovenský lekár pracujúci v Čechách nabral posledné zvyšky síl a znova sa vrátil do zamestnania k svojim pacientom. Protézu, ktorú nepoužíva, sa rozhodol darovať zraneným na Ukrajine.

S chirurgom Jánom Minčákom sa štáb TV JOJ stretol v Prahe. V Čechách žije a pracuje 19 rokov, jeho mama pochádza z Ukrajiny. Na prvý pohľad zdravý muž štábu ukázal jednu z najbolestivejších rán, akú od života dostal. O nohu prišiel pre zdravotné komplikácie. Vďaka protézam môže chodiť. Mnohí ľudia na Ukrajine, ktorí utrpeli zranenia vo vojne, takú možnosť nemajú. Rozhodol sa preto jednu z nich darovať práve tam. "Rozhodol som sa pre vás, lebo vidím, že jazdíte na Ukrajinu. Dúfam, že ju odovzdáte človeku, ktorý si prežil svoje a že mu pomôže vrátiť sa znova do života," uviedol pre TV JOJ Ján Minčák.

Cena jednej kvalitnej protézy sa pohybuje v tisíckach eur

Po pár týždňoch od stretnutia reportérka TV JOJ vycestovala do rehabilitačného centra v Ľvove. Funguje necelý rok a za ten čas tu liečili 80-tisíc ľudí, z toho vyše 11-tisíc pacientov s vojnovými zraneniami. "Pálilo na nás delostrelectvo, skryl som sa za auto, ale aj tak mi to odtrhlo nohu," opísal Volodymyr zranený z frontovej línie. Bojoval v prvej línii v Charkovskej oblasti. "To, že som prišiel o nohu, ma veľmi obmedzuje, je to silná bolesť, ale ja viem, kde som bol a prečo," dodal.

V rehabilitačnom centre riadi výrobu protéz Nazar Bahniuk. S ľuďmi s amputáciami pracuje 18 rokov. Odkedy sa začala vojna, výrazne ich pribudlo. Štáb mu ukázal protézu, ktorú daroval slovenský chirurg, a vďaka Nazarovi má istotu, že je v tých najsprávnejších rukách. "Jednoznačne to použijeme, hoci bez tej hornej časti, lebo tá je na mieru. Ale je to veľmi kvalitný výrobok. Lekárovi zo Slovenska ďakujeme," vyjadril sa Nazar Bahniu, vedúci protetického úseku v rehabilitačnom centre Unbroken. "V poradovníku máme 200 ľudí, ktorí čakajú na protézu, a zranených stále pribúda. Je to veľký problém," dodala hovorkyňa centra Zorjana Hasij.

Také množstvo zranených nie je možné jednorazovo umiestniť, berú ich postupne. Rehabilitačné centrum by chceli rozšíriť najmä preto, aby mohli pacientov s ťažkými zraneniami z vojny oddeliť od tých ostatných. "Už len tým nám pomáhate, že o nás informujete. Sú tu ľudia, ktorí napríklad potrebujú vytrhnúť zub múdrosti a rovnako tí, ktorí nemajú polovicu tváre, pretože priletela raketa. Centrum musíme rozdeliť na pavilóny," vysvetlila Zorjana Hasij.

Do Ľvova privážajú zranených z celej krajiny, no najviac je ich z východných oblastí, kde ruská agresia zrovnáva so zemou celé mestá. Ukrajinci kráčali rokom vojny s bolesťou, žiaľom, ale aj hrdosťou a pojem "nezlomný" nie je len názov tohto ľvovského rehabilitačného centra, no v súčasnosti sa stal priam synonymom ukrajinského národa. "Necítim hnev, ale tá vojna trvá príliš dlho, toľko veľa chlapcov už zomrelo, chcem, aby sa už skončila čo najskôr," skonštatoval Volodymyr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy