Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Za vojnu na Ukrajine môže Západ, Rusko sa ju snažilo zastaviť, vyhlásil Putin
Zdielať na

Za vojnu na Ukrajine môže Západ, Rusko sa ju snažilo zastaviť, vyhlásil Putin

MOSKVA / Ruský vodca Vladimir Putin v utorňajšom vystúpení pred tamojším parlamentom obhajuje vojenské ťaženie na Ukrajine. Opätovne tvrdil, že „Rusko čelilo nacistickej hrozbe“ v kombinácii s nenávistnými krokmi v podaní súčasnej ukrajinskej vlády. Ukrajina podľa Putina od Ruska očakávala, že jej Rusko príde na pomoc.

"Netreba dodávať, že ukrajinská vláda by toto všetko odmietla,“ povedal Putin podľa spravodajského webu BBC. Putinovo vystúpenie prišlo v čase, keď sa blíži prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu. Už po niekoľký raz prišiel Putin s vlastnou „alternatívnou“ verziou dejín a zdôraznil, že Rusko sa snažilo vyriešiť konflikt v Donbase mierovými prostriedkami. Postoj Západu bol podľa neho „podvod“ a „krutá lož“. Nezabudol na ďalšie zo svojich tradičných ospravedlnení vojny, keď podotkol, že Kyjiv sa pokúšal získať biologické a jadrové zbrane.

"Robili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sme tento problém vyriešili mierovou cestou, rokovali sme o mierovom východisku z tohto ťažkého konfliktu, no za našimi chrbtami sa pripravoval úplne iný scenár. Oni (Západ) len hrali o čas, zatvárali oči pred politickými vraždami, zlým zaobchádzaním s veriacimi," povedal Putin.

Šéf Kremľa poznamenal, že „Ukrajina a Donbas sa stali symbolom totálnych klamstiev“. Obvinil Západ z odstúpenia od „základných dohôd“ a z „pokryteckých vyhlásení“, ako aj z rozširovania NATO a toho, že Západ chce „zakryť Rusko dáždnikom“. "Chcem zopakovať: sú to oni, kto je vinný za vojnu, a my používame silu, aby sme ju zastavili," povedal Putin za veľkého potlesku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy