Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Od vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo päť rokov. Súdny proces sa blíži k záveru
Zdielať na

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo päť rokov. Súdny proces sa blíži k záveru

BRATISLAVA / V utorok, 21. februára, ubehlo presne 5 rokov od momentu, keď nájomný vrah chladnokrvne popravil investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú priamo v ich dome vo Veľkej Mači. Ich rodičia odvtedy vedú neúnavný boj za spravodlivosť a za to, aby Slovensko na dvoch mladých ľudí nezabudlo. Obnovený súdny proces sa už pomaly blíži k záveru.

Slzy, rozčarovanie a pocit obrovskej nespravodlivosti

Taký bol záver prvého procesu v prípade vraždy Jána a Martiny. Rodičia len ťažko niesli, že dôkazy na odsúdenie Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej nestačili. Najvyšší súd však verdikt podrobil kritike a prípad vrátil späť do Pezinka. Za to, čo sa pred piatimi rokmi stalo v dome vo Veľkej Mači, si už odpykávajú trest vykonávatelia nájomnej vraždy aj sprostredkovateľ Zoltán Andruskó. Marián Kočner a Alena Zsuzsová naďalej tvrdia, že s objednávkou popravy dvoch mladých ľudí nemajú nič spoločné. A považujú sa dokonca za obete. "Motívom bolo práve naopak, úmysel zničiť pána Kočnera. Vražda Jána Kuciaka ublížila najviac práve jeho osobe," vyjadrila sa Alena Zsuzsová. "Vážená pani predsedníčka, vážený senát, som nevinný," uviedol Marián Kočner.

Aktuálne im však k pôvodnej obžalobe pribudol ešte ďalší závažný skutok. Prokuratúra ich viní aj z toho, že okrem Jána a Martiny im prekážali aj traja elitní prokurátori, a to do tej miery, že ich rovnako chceli nechať zlikvidovať. To sa napokon napriek viacerým pokusom nepodarilo. "Z môjho pohľadu to dopĺňa celkový kontext roku, v ktorom sa udiali všetky tie udalosti od leta 2017 do zadržania prvých podozrivých z vraždy Jána Kuciaka v septembri 2018. Išlo to na seba nadväzujúc," vysvetlil Daniel Mikuláš, prokurátor ÚŠ.



Pribudli nové dôkazy a podrobnejšie sa skúmala aj šifrovaná komunikácia

Z nej napríklad časté odkazy na pokazené zuby či kožné choroby. "Bol tam vypočutý znalec, čo z nášho pohľadu je určite významný dôkaz a aj v kontexte toho znaleckého posudku sme navrhli aj širšiu časť komunikácie z Threemy," dodal Mikuláš. "Ukázalo sa nám, že niektoré slová sa veľmi významne vyskytovali práve v čase okolo dátumu vraždy," uviedol znalec Matej Karásek. "Keď Alena Zsuzsová píše, že jeden už vypadol a hovorí o zuboch, ale nešla k zubárovi. Myslím, že 90 percent ľudí by si to nechalo ošetriť, ona to neurobila," vyjadrila sa novinárka Pavla Holcová. "Čo vyzerá ako šifra, nemusí byť šifra a naopak," uviedol obhajca Mariána Kočnera Marek Para.

​Dôkaznú situáciu tentoraz vníma ako oveľa silnejšiu aj investigatívna novinárka Pavla Holcová, ktorá s Jánom pracovala na viacerých kauzách aj na jeho nedokončenom článku o talianskej mafii. "Ja si myslím, že zásadný zlom je v tom, že sa začalo ukazovať, že Zoltán Andruskó hovoril pravdu v mnohých prípadoch, ako napríklad vražda prokurátorov, a tým činom sa z kategórie nedôveryhodný svedok môže dostať do kategórie dôveryhodný svedok," vyjadrila sa Pavla Holcová. "Povedzme si pravdu, že tá kauza sprvu vyzerala ako neobjasniteľná, ale to, že sa tým enormným úsilím podarilo tú vec objasniť, minimálne dať do fázy podania obžaloby a vykonávateľov a sprostredkovateľov aj právoplatne odsúdiť, tak minimálne ten vzor zapôsobil pozitívne na OČTK," vyjadril sa Matúš Harkabus, prokurátor ÚŠP.

​A podarilo sa to aj napriek tvrdeniam šéfa vyšetrovacieho tímu Petra Juhása o tom, že bývalé vedenie generálnej prokuratúry chcelo digitálne stopy z Kočnerových telefónov držať v utajenom režime. "V momente, keď sa ukázalo, že to pôjde ďaleko za tých strelcov, že to bude mať reálne dosahy aj na politiku, tak to boli tlaky, aby sa nič nevyšetrovalo, pretože každému bolo jasné, že ten starý systém sa zrúti," vyjadrila sa Pavla Holcová. To, či Marián Kočner a Alena Zsuzsová sú vinní, sa dozvieme zrejme už o dva mesiace. Podľa predsedníčky senátu by mal rozsudok padnúť koncom apríla. Isté je to, že vplyvní priatelia a známi Kočnera od neho dali ruky preč. "Mariána Kočnera už všetci hodili cez palubu, že on sa stal symbolom toho zla, čo tu bolo, a všetci sa chcú tváriť, že to zlo tu už nie je. Sám seba videl ako vplyvnejšieho človeka, než reálne bol," dodala na záver Pavla Holcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy