Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Český lekár v duchu eutanázie usmrtil viacerých pacientov
Zdielať na

Český lekár v duchu eutanázie usmrtil viacerých pacientov

Zdroj: wordpress.com/ilustračné

Kriminalisti lekára napriek tomu nikdy nežalovali a Košek dožil svoj život v pokoji

Pred tromi rokmi sa preto usiloval aj o zmenu zákona a poslal na české ministerstvo spravodlivosti list, v ktorom navrhuje legalizáciu eutanázie. Jeho návrh neprešiel, avšak Košeka nikto nikdy za jeho trestné činy nepotrestal.

Košek sa dožil 85 rokov, na ministerstvo poslal list ešte v roku 2007, teda v čase, kedy rezort spracovával pripomienky k rodiacemu sa trestnému zákonníku. Košek, ktorého si vážia dodnes jeho pacienti, otvorene v roku 1973 priznal, že asistoval pri smrti svojej 80-ročnej matky: „Netajím sa tým, že som v niektorých ojedinelých a výnimočných prípadoch, k tejto metóde siahol, i keď to bolo spojené s nemalým rizikom.“

Podľa denníka Práva bol vtedy Košekov podnet podstúpený legislatívnemu odboru ministerstva spravodlivosti. Návrh nového zákona neskôr českí poslanci schválili a od začiatku toho roka vstúpil do platnosti, o eutanázii sa v ňom však nehovorí.

"Tá otázka bola vyriešená už od začiatku. Šlo o vládny návrh, pričom súčasťou koalície bola i KDU-ČSL, pre ktorú bola legalizácia eutanázie úplne neprijateľná,“ hovorí pre denník Právo český exminister spravodlivosti Jiří Pospíšil (ODS).

List ortopéda Košeka putoval aj na ústecké krajské štátne zastupiteľstvo. Podľa platného zákona si lekár svojím priznaním vyslúžil podozrenie z trestného činu vraždy a prípadom sa začali zaoberať aj kriminalisti. Ti sa však denníku Právo odmietli vyjadriť.

Podľa zistení denníka bol však prípad odložený už v januári 2008. Košekova matka zomrela v roku 1973, pričom premlčacia doba trestného činu v ČR je 20 rokov. Tá skončila v tomto prípade už v roku 1993.

K ostatným vraždám sa Košek nepriznal. Polícia preto dodnes nepozná ani mená „potenciálnych obetí“, keďže už neexistuje k týmto prípadom ani zdravotná dokumentácia.

Najčítanejšie správy