Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Najskôr čínsky balón a potom viaceré objekty z kategórie UFO. Niektoré z nich americké letectvo aj zostrelilo
Zdielať na

Najskôr čínsky balón a potom viaceré objekty z kategórie UFO. Niektoré z nich americké letectvo aj zostrelilo

BRATISLAVA / Za posledný týždeň americké úrady už niekoľkokrát informovali o výskyte rôznych objektov v ich vzdušnom priestore. Na podrobnejšie informácie sú však americké úrady skúpe. Podľa viacerých expertov sú pravdepodobne súčasťou väčšej špionážnej akcie Číny. Niektorí ľudia však hovoria o mimozemských objektoch.

​S UFO sa nad americkým územím v minulom týždni akoby roztrhlo vrece - odštartoval to incident s čínskym balónom. Začiatkom týždňa sa vo vzdušnom priestore Spojených štátov objavil čínsky špionážny balón, preletel nad viacerými štátmi a napokon bol zostrelený pri pobreží Južnej Karolíny. Druhý balón letel nad Latinskou Amerikou. "Pravdepodobne dochádzalo k špionáži, možno aj nad vojenskými objektami," uviedol Juraj Kríž, historik a publicista.

Americké úrady obvinili Čínu zo špionáže, Čína to popiera

Podobný incident sa zopakoval koncom týždňa, nešlo však o balóny, ale iné neidentifikovateľné objekty, teda o UFO. Jeden v blízkosti Kanady v štáte Montana a druhý pri jazere Huron. Americké letectvo ich zostrelilo, ale úrady sú na informácie veľmi skúpe. "Hovoria o tom, že nevedia presne, čo to bolo alebo ako sa to mohlo udržať vo vzduchu. Hovoria, že tentoraz to balón nebol," informoval Jakub Kapuš, SOSA. "Čiže ide o neidentifikovateľný lietajúci objekt. Ja si ale myslím, že vzorec je podobný, je to asi súčasť čínskeho globálneho špionážneho programu," doplnil Matej Šimalčík, riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií. 

Za posledné obdobie sa vzťahy medzi USA a Čínou zostrujú a pripomínajú nástup studenej vojny. "Veľmoci už v minulosti používali rôzne prostriedky na zber informácií," uviedol Šimalčík. "Ja si myslím, že išlo o testovanie nových technológií, ako sú drony či vzducholode," doplnil Kapuš. 

Špekuluje sa aj o objektoch mimozemského pôvodu

Záhadné objekty vyvolali vo verejnosti rôzne názory a špekulácie, napríklad aj úvahy o objektoch mimozemského pôvodu. "Konečne inštitúcie priznávajú, čo sa tu na oblohe deje. Máme dve až tri hlásenia týždenne," informoval Miroslav Karlík, ufológ. Ak sa objekty pohybujú nezvyčajne, napríklad prudko odletia alebo v obrovskej rýchlosti odbočia do pravého uhla, nejde o bežnú technológiu. Buď ide o neznámu technológiu vyrobenú na Zemi v rámci vojenského priemyslu alebo pri väčšej fantázii o mimozemskú. "Ja si myslím, že je doba, kedy sa konečne začína o tom hovoriť. Prichádza ku kontaktu medzi našou a cudzou civilizáciou," doplnil Karlík. 

ČI išlo o mimozemské, vojenské alebo špionážne objekty sa ale zrejme presne nedozvieme, keďže informácie tohto typu podliehajú vojenskému tajomstvu. "O všetkom sa nedozvieme, informácie podliehajú istému stupňu utajenia," uzavrel Kríž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy