Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Počet obetí zemetrasenia stále rastie. Pribudli už aj obavy z epidémie
Zdielať na

Počet obetí zemetrasenia stále rastie. Pribudli už aj obavy z epidémie

SÝRIA / SLOVENSKO / Viacerí Slováci pôsobia v tímoch organizácií, ktoré pomáhajú na území Turecka a Sýrie po ničivom zemetrasení. Jednou z nich je aj Magna, ktorá do tejto oblasti poslala päť ton humanitárnej pomoci. Od jedla cez stany a oblečenie až po lieky.

Príchod tímov Magny do Turecka bola komplikovaný nielen pre meškajúce lietadlá, ale aj pre zničené cesty a nedostatok pohonných hmôt. "Naša pomoc pozostáva zo základných vecí, ktoré je potrebné sem doručiť, napríklad stany, prikrývky a jedlo pre 70 tisíc ľudí," uviedol Martin Bandžák, výkonný riaditeľ humanitárnej organizácie Magna. Niekoľko ton pomoci, ktorej súčasťou sú aj lieky a zdravotnícky materiál, bude smerovať aj do severnej Sýrie. "Hlavne do nemocníc a zdravotných zariadení v severnej Sýrii, kam smeruje veľmi málo pomoci," dodal Bandžák.

"Jeden z tímov Magny pôsobí aktuálne na turecko-sýrskej hranici, ďalšie sú priamo v Sýrii aj v Turecku,"  informovala Denisa Augustínová, operačná riaditeľka humanitárnej organizácie Magna. Aj keď už pomáhali pri rôznych katastrofách po celom svete, všetkými otriasol pohľad na ruiny po zemetrasení. "Včera tu našli jedného preživšieho. Je to veľký zázrak, na ktorý tu čaká veľké množstvo ľudí," doplnil Bandžák. "Mnohí z našich kolegov prišli o značnú časť svojich blízkych. Bohužiaľ, prišli sme aj my o niekoľko kolegov a ešte stále sú niektorí nezvestní," uviedla Augustínová.

Organizácie, ktoré pôsobia v postihnutých oblastiach, okrem jedla, stanov a ďalších potrebných vecí zháňajú už aj vrecia na mŕtvoly. Tých je toľko, že ich nestíhajú pochovávať. "Musíme začať riešiť kontrolu epidémií. Momentálne sme v čase, kedy sa záchranné práce pozastavujú," doplnila Augustínová. Aj preto je každá pomoc, ktorá dôjde do Turecka či do Sýrie, tak potrebná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy