Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
354. deň na Ukrajine: Štáty si mali lepšie prerozdeľovať ukrajinských utečencov, uviedla nemecká ministerka
Zdielať na

354. deň na Ukrajine: Štáty si mali lepšie prerozdeľovať ukrajinských utečencov, uviedla nemecká ministerka

BRATISLAVA / Krajiny Európskej únie by mali pracovať na lepšom spôsobe v prerozdeľovaní ukrajinských utečencov. V rozhovore pre noviny Bild am Sonntag zverejnenom v nedeľu to uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Podľa Faeserovej aj ďalšie členské krajiny EÚ môžu urobiť viac na zmiernenie tlaku vyvíjaného na štáty susediace s Ukrajinou, ktoré prijali veľké množstvo civilistov utekajúcich pred ruskou inváziou.

Ukrajine sa podarilo po poslednom ruskom útoku obnoviť výrobu elektriny

Ukrajine sa podarilo po poslednom ruskom raketovom útoku na energetickú infraštruktúru obnoviť výrobu elektrickej energie. Oznámil to v nedeľu ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Ukrajinské elektrárne v súčasnosti vyrábajú dostatok elektrickej energie, aby vyhoveli dopytu. Na niektorých miestach však pretrvávajú výpadky elektrickej energie z dôvodu poškodenia distribučných sietí. "Máme problémy s dodávaním elektriny všetkým zákazníkov," uviedol Haluščenko.

Ruská armáda zaznamenáva najväčšie straty od začiatku invázie

Ruská armáda zrejme v súčasnosti zaznamenáva vo svojich radoch najväčšie straty od prvého týždňa invázie, domnieva sa vo svojej nedeľnej analýze situácie na Ukrajine britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Za uplynulé dva týždne Rusko zrejme utrpelo najväčšiu mieru obetí od prvého týždňa invázie na Ukrajinu," uviedol britský rezort obrany. Odvolal sa pritom na štatistiky o počte obetí medzi ruskými vojakmi, ktoré zverejnil ukrajinský generálny štáb. Aj keď britská vojenská spravodajská služba nedokáže overiť údaje zverejnené ukrajinskou stranou, predpokladá, že "trendy, ktoré tieto údaje vykresľujú, sú zrejme správne".

Danilov: Ruská ofenzíva sa začala, ale nejde podľa plánov Moskvy

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v sobotu večer informoval, že ruské jednotky útočia na východnom fronte v piatich smeroch vrátane pokusu o postup smerom na mestá Kupiansk a Lyman. V zvodke ukrajinského velenia, citovanej britskou stanicou BBC, sa uvádza, že ruská armáda sa sústreďuje na útočenie v smere na lokality Kupiansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Novopavlivka. Posilňuje pritom svoju skupinu vojsk v oblasti Bachmutu a Lymana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy