Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
349. deň na Ukrajine: Do Kyjeva neohlásene pricestoval nemecký minister obrany Pistorius
Zdielať na

349. deň na Ukrajine: Do Kyjeva neohlásene pricestoval nemecký minister obrany Pistorius

Zdroj: TASR

KYJEV / Takmer osem miliónov ľudí už utieklo z Ukrajiny do susedných krajín od začiatku konfliktu, ďalších 5,3 milióna Ukrajincov je vnútorne vysídlených. Na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku to v pondelok 6. februára uviedol šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martin Griffiths. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok 7. februára znova vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine a na mierové rozhovory, ale i na zmysluplnú politickú diskusiu o bruselských sankciách, ktoré podľa jeho mienky ničia európsku ekonomiku.

Z Ukrajiny utieklo už takmer osem miliónov ľudí

Takmer osem miliónov ľudí už utieklo z Ukrajiny do susedných krajín od začiatku konfliktu, ďalších 5,3 milióna Ukrajincov je vnútorne vysídlených. Na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku to v pondelok 6. februára uviedol šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martin Griffiths. Dodal, že humanitárnu pomoc potrebuje 17,6 milióna ľudí, čo je takmer 40 percent obyvateľov Ukrajiny. Griffiths ďalej vyhlásil, že koncom februára chce v Ženeve predstaviť tohtoročný plán humanitárnej pomoci pre Ukrajinu, ktorý si vyžaduje približne 3,9 miliardy dolárov. "Toto násilie nevykazuje známky, že by sa malo zmierniť," povedal. Podľa oficiálnych údajov OSN bolo od 24. februára 2022, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu, zabitých už viac ako 7 000 civilistov. "Skutočný počet obetí je však určite vyšší," povedal v Bezpečnostnej rade OSN Griffiths. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov viedla ruská agresia na Ukrajine k najväčšiemu pohybu utečencov od druhej svetovej vojny.

Orbán opäť vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok 7. februára znova vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine a na mierové rozhovory, ale i na zmysluplnú politickú diskusiu o bruselských sankciách, ktoré podľa jeho mienky ničia európsku ekonomiku. Podľa agentúry MTI o tom premiér hovoril na prípravnej videokonferencii pred štvrtkovým summitom Európskej únie. Orbánov hovorca Bertalan Havasi spresnil, že do videokonferencie sa zapojili predsedovia vlád Poľska, Belgicka, Fínska a Malty, bulharský prezident Rumen Radev a predseda Európskej rady Charles Michel. Hlavnými témami rozhovorov boli vojna na Ukrajine, ekonomické problémy Európy a ilegálna migrácia. Maďarský ministerský predseda vyjadril názor, že v tejto situácii by sa mal prístup k európskym fondom súdržnosti a k fondom na obnovu pre členské štáty Európskej únie podstatne zrýchliť a zjednodušiť. V súvislosti s migráciou Orbán vyzval Európsku úniu, aby sa zapojila do financovania ochrany hraníc. "Hraničné zábrany totiž chránia celú Európu," zdôvodnil maďarský premiér.

Ukrajinský parlament predĺžil stanné právo a mobilizáciu o ďalších 90 dní

Ukrajinský parlament predĺžil v utorok platnosť trvania stanného práva v krajine, ako aj mobilizáciu do armády o ďalších 90 dní. Agentúry DPA sa odvolala na miestne médiá. Za predĺženie stanného práva hlasovalo 348 poslancov 450-členného parlamentu (Verchovnej rady). Potrebných bolo minimálne 226 hlasov. Obe uvedené opatrenia zostanú v platnosti do 20. mája. Stanné právo a všeobecná mobilizácia vrátane dočasného zákazu vycestovania pre mužov vo veku 18 – 60 rokov boli vyhlásené po začiatku ruskej invázie vlani vo februári a odvtedy boli opakovane predlžované na žiadosť prezidenta Volodymyra Zelenského. Počas stanného práva majú ozbrojené sily rozšírené právomoci a obmedzujú sa občianske slobody, ako napríklad právo na demonštrácie. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok povedal, že ruské ozbrojené sily "úspešne postupujú" v okolí ukrajinských miest Bachmut a Vuhledar v Doneckej oblasti. Ukrajinská strana už niekoľko dní informuje o ťažkých bojoch neďaleko Bachmutu. Zelenskyj nedávno zopakoval, že ukrajinské jednotky v oblasti naďalej kladú odpor.

Do Kyjeva neohlásene pricestoval nemecký minister obrany Pistorius

Nový nemecký minister obrany Boris Pistorius pricestoval v utorok na neohlásenú návštevu ukrajinského hlavného mesta Kyjev. K návšteve Pistoriusa v ukrajinskej metropole došlo dva týždne po tom, čo Berlín súhlasil s poskytnutím bojových tankov typu Leopard nemeckej výroby na pomoc Ukrajine v boji proti ruským jednotkám. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov zverejnil na sociálnej sieti Twitter svoju spoločnú fotografiu s Pistoriusom, ktorý držal repliku tanku. Ukrajinské ministerstvo obrany prostredníctvom svojho hovorcu potvrdilo, že fotografia vznikla v ukrajinskom hlavnom meste v utorok, spresňuje AFP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy