Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dvakrát porodila po transplantácii vaječníkov!
Zdielať na
Zahraničie

Dvakrát porodila po transplantácii vaječníkov!

Zdroj: TASR

Ak sa rozhodne mať opäť dieťa, na vaječníky jej uložia ďalšie odoperované a zmrazené vaječníkové pásy

Stinne Holmová Bergholdtová porodila dcérku vo februári 2007. Predchádzala tomu liečba plodnosti, ktorá jej mala pomôcť otehotnieť. V roku 2008 zistila, že druhé dieťa počala prirodzene a v septembri toho roku porodila druhú dcérku.     

"Je to prvý prípad, keď má žena dve deti z rôznych tehotenstiev po transplantácii zmrazeného a roztopeného vaječníkového tkaniva. Podporuje to kryoprezerváciu vaječníkového tkaniva ako metódu zachovania plodnosti dievčat a mladých žien stojacich pred liečbou, ktorá by mohla poškodiť ich vaječníky," povedal Andersen.     

Celosvetovo sa dosiaľ po takom zákroku narodilo deväť detí, takmer všetky v Európe, tri v Dánsku po liečbach. "Pani Bergoldtová porodila prvé a tretie. Je to najvyšší počet detí na svete v rámci jedného kryoprezervačného programu," doplnil jej lekár.     

V súčasnosti 32-ročná Bergholdtová žije v Odense a je spoluautorkou článku. V roku 2004 jej diagnostikovali Ewingov sarkóm. Pred chemoterapiou jej odobrali a zmrazili časť pravého vaječníka. Časť ľavého jej lekári odobrali už predtým pri operácii nezhubnej cysty.     

Úspešná liečba u nej očakávane vyvolala menopauzu. V decembri 2005 jej na pravý vaječník transplantovali šesť pásikov vaječníkového tkaniva. Vzápätí začal fungovať. Po jeho miernej stimulácii otehotnela a vo februári 2007 porodila prvú dcérku, Aviajau. Dojčila ju do októbra 2007. V januári 2008 sa vrátila na liečbu plodnosti, aby znovu počala. Vyšetrenie ukázalo, že už otehotnela prirodzene. V septembri porodila zdravé dievčatko, Luccu.     

"Pôvodné transplantované vaječníkové pásiky fungovali vyše štyri roky a pani Bergholdtová stále môže počať a porodiť zdravé deti. Úžasne dlho, čo dokladá účinnosť metódy. Ďalej dostáva menštruácie a v súčasnosti používa opatrenia proti počatiu. V nádrži chladenej kvapalným dusíkom má ďalších sedem vaječníkových pásikov. Ak si to bude želať, môže prísť na druhú transplantáciu, ktorá udrží funkciu jej vaječníka, hneď ako sa zastaví činnosť terajších pásikov. Odber dokopy tretiny vaječníka jej umožňuje udržať jeho funkciu po dlhé roky. Tkanivo by pri správnom skladovaní malo zostať použiteľné až 40 rokov, hoci to v súčasnosti nevieme určite," povedal Andersen.     

"Keď som prvý raz zistila, že som tehotná, bola som samozrejme veľmi šťastná a vzrušená, avšak aj znepokojená a skeptická, lebo sa mi ťažko verilo, že moje telo skutočne znovu funguje. Rakovinu mi totiž diagnostikovali veľmi neskoro, lekári v tom čase nedbali na moje sťažnosti. Druhý raz ma to celkom prekvapilo, lebo sme na dieťatku nepracovali, mysleli sme si, že budeme potrebovať pomoc ako pri prvom. Bolo to veľmi milé prekvapenie, zistiť, že mi telo teraz funguje normálne. Ozajstný zázrak," povedal pani Bergholdtová. S manželom sa zatiaľ nerozhodli, či chcú viac detí. "Dievčatá sú stále malé a potrebujú veľa pozornosti, no o niekoľko rokov sa nad tým môžeme znovu zamyslieť."

Zdielať na

Najčítanejšie správy