Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Boj o inteligenciu: Delfíny majú mozgy zvrásnené väčšmi ako ľudia!
Zdielať na
Zahraničie

Boj o inteligenciu: Delfíny majú mozgy zvrásnené väčšmi ako ľudia!

Zdroj: Jason/ilustračné

Podľa vedcov sa vďaka delfínom ponúka možnosť na rozvinutie etiky, ktorá spôsobí zmenu vo vzťahoch Homo sapiens a iných inteligentných druhov na planéte Zem

Americká výskumníčka Lori Marinová z univerzity v Atlante analyzovala sivú mozgovú hmotu troch veľkých delfínov skákavých (Tursiops truncatus).

V porovnaní s človekom majú delfíny trochu menej mozgovej hmoty. Mozog je však väčšmi zvrásnený a má väčšiu povrchovú plochu, a to kompenzuje chýbajúce množstvo.

Zvrásnenie sa týka hlavne časti mozgu zvanej neocortex, ktorá riadi zložité procesy myslenia a sebavedomie. Žiadny iný živočíšny druh nemá mozog s takými záhybmi ako delfíny, informovala Marinová na výročnom zasadaní Americkej asociácie pre vedecký pokrok (AAAS), ktoré sa v pondelok skončilo v San Diegu.

Hoci ešte nie je rozhodnutý zápas o najvyššiu inteligenciu medzi človekom a delfínom, prinajmenšom jeden z porazených je už známy - ľudoopy. Šimpanzy a gorily za delfínmi výrazne zaostávajú, dostali sa tak na tretie miesto v rebríčku.

Podľa profesora etiky Thomasa Whitea, ktorý poukázal na zoznam kritérií, to v prípade delfínov znamená, že splnili predpoklady, aby boli definované ako indivíduá.

Delfíny vraj majú pozitívne a negatívne pocity, emócie, sebavedomie a dokážu riadiť svoje správanie. Tieto morské cicavce sa rozoznávajú navzájom a rešpektujú sa, často so zjavnou náklonnosťou, citoval White mnohé štúdie.

Okrem človeka a ľudoopov sa iba delfíny dokážu vnímať v zrkadle. Postupujú analyticky a plánovite, riešia komplexné úlohy. Okrem toho sú schopné intenzívne a dlhodobo telesne i pocitovo trpieť.

Táto kombinácia duševného potenciálu a zraniteľnosti je podľa tradičného chápania vlastná len ľuďom. Profesor etiky argumentuje, že ak delfíny v priebehu 60 miliónov rokov trvajúcej evolúcie nadobudli to, čo získal človek - prináležia im podobné práva, aké si nárokuje človek.

Podľa vedcov sa vďaka delfínom ponúka možnosť na rozvinutie etiky, ktorá spôsobí zmenu vo vzťahoch Homo sapiens a iných inteligentných druhov na planéte Zem.

Zdielať na

Najčítanejšie správy