Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
340. deň na Ukrajine: Prebiehajú rokovania o raketách dlhého doletu, uviedol Podoľak
Zdielať na

340. deň na Ukrajine: Prebiehajú rokovania o raketách dlhého doletu, uviedol Podoľak

KYJEV / V úsilí o ukončenie vojny na Ukrajine bude nemecký kancelár Olaf Scholz aj naďalej viesť priame rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Medzi Ukrajinou a jej spojencami prebiehajú zrýchlené rozhovory o požiadavkách Ukrajiny na rakety dlhého doletu, ktoré sú podľa Kyjeva potrebné na to, aby zabránili Rusku ničiť ukrajinské mestá, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že jej jednotky odrazili útok neďaleko dediny Blahodatne v Doneckej oblasti na východe krajiny.

Nemecko: Scholz chce naďalej telefonovať s Putinom

V úsilí o ukončenie vojny na Ukrajine bude nemecký kancelár Olaf Scholz aj naďalej viesť priame rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ochotu pokračovať k takýchto kontaktoch medzitým potvrdil aj Kremeľ. "Budem znova telefonovať s Putinom, pretože je potrebné spolu hovoriť," povedal Scholz pre nedeľňajšie vydanie novín Tagesspiegel."Je na Putinovi, aby stiahol vojská z Ukrajiny a ukončil túto strašnú nezmyselnú vojnu." Súčasná situácia sa podľa kancelára nezmení, kým bude Rusko pokračovať vo vojne s neobmedzenou agresiou. Moskva reagovala, že v súčasnosti nie sú konkrétne plány na ďalší telefonát medzi Scholzom a Putinom. Putin a Scholz sa naposledy telefonicky rozprávali začiatkom decembra minulého roka. Ruský líder vtedy povedal, že postoje Nemecka a Západu k Ukrajine sú "deštruktívne", a vyzval Berlín, aby prehodnotil svoj prístup.

Ukrajina: Prebiehajú rokovania o raketách dlhého doletu, uviedol Podoľak

Medzi Ukrajinou a jej spojencami prebiehajú zrýchlené rozhovory o požiadavkách Ukrajiny na rakety dlhého doletu, ktoré sú podľa Kyjeva potrebné na to, aby zabránili Rusku ničiť ukrajinské mestá, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak."Aby sme drasticky znížili kľúčovú zbraň ruskej armády - delostrelectvo, ktoré dnes používa na frontových líniách - potrebujeme rakety, ktoré zničia ich sklady," Podoľak uviedol pre ukrajinskú televíznu sieť Freedom s tým, že napr. na Krymskom polostrove, ktorý okupuje Rusko, sa nachádza viac ako 100 delostreleckých skladov. "Preto, po prvé, rokovania už prebiehajú. Po druhé, rokovania napredujú zrýchleným tempom," uviedol bez podrobností.

Ukrajina hlási odrazenie útoku pri dedine, ktorej dobytie oznamovali Vagnerovci

Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že jej jednotky odrazili útok neďaleko dediny Blahodatne v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ruská žoldnierska organizácia Vagnerova skupina predtým tvrdila, že túto dedinu dobyla, informovala agentúra AFP. Generálny štáb v Kyjeve uviedol, že ukrajinské sily za posledný deň odrazili útoky aj v ďalších 13 obciach v Doneckej oblasti. Oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko informoval, že pri útokoch v oblasti zahynulo päť civilistov. Ruská Vagnerova skupina predtým oznámila, že jej jednotky ovládli zmienenú obec. "Blahodatne je pod našou kontrolou," Ruské ministerstvo obrany zatiaľ túto informáciu nepotvrdilo. Moskva si stanovila za jeden z hlavných cieľov na Ukrajine úplné obsadenie Doneckej oblasti, ktorú už vyhlásila za súčasť Ruska. Kyjev nedávno uviedol, že ruské vojská zintenzívnili útoky na východe Ukrajiny, najmä v mestách Vuhledar a Bachmut. Blahodatne sa nachádza severne od Bachmutu, ktorý sa ruské sily snažia dobyť už niekoľko mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy