Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
328. deň na Ukrajine: ​Zelenskyj poďakoval EÚ za prvé tri miliardy eur z balíka finančnej pomoci
Zdielať na

328. deň na Ukrajine: ​Zelenskyj poďakoval EÚ za prvé tri miliardy eur z balíka finančnej pomoci

Kyjev - Vyše 9-tisíc mŕtvych civilistov vrátane 453 detí a viac ako 80-tisíc vojnových zločinov. To je podľa šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Jermaka dôsledok ruskej ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá trvá už 328 dní. K najťažším bojom naďalej dochádza na východe Ukrajiny. Ruské sily sa snažia docieliť operatívne obkľúčenie Bachmutu. Mesta, ktoré sa pokúšajú dobyť už viac ako pol roka. Ukrajinský prezident zdôraznil, že Rusi robia všetko preto, aby opäť získali iniciatívu na bojisku. Vyzval preto na rýchlejšie rozhodovanie o dodávkach zbraní zo strany spojencov.

Čelní predstavitelia USA navštívili Ukrajinu, uistili ju o podpore

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová navštívila v pondelok, 16. januára, Kyjev, kde sa stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a uistila ho o neochvejnej podpore Ukrajiny. Shermanová viedla americkú delegáciu, ktorá s ukrajinskými činiteľmi rokovala o posilnení bezpečnostnej pozície ich krajiny a tamojšej ekonomiky a o spôsoboch rozvoja trvalého bilaterálneho obchodného partnerstva so Spojenými štátmi. Predstavitelia USA sa stretli okrem Zelenského aj s členmi jeho prezidentského úradu, ministrom obrany Olexijom Reznikovom a ďalšími zástupcami Ukrajiny. Účelom návštevy bolo podľa slov hovorcu rezortu diplomacie USA Neda Pricea opätovné potvrdenie silného a neochvejného záväzku Spojených štátov voči Ukrajine a jej obrane voči nevyprovokovanej ruskej agresii. Price dodal, že delegácia si tiež "vypočula názory mladých Ukrajincov, ktorí prispôsobili svoje podnikanie tak, aby podporovali svojich spoluobčanov". Zelenskyj sa v decembri v Bielom dome stretol s prezidentom USA Joeom Bidenom. USA ešte predtým ohlásili nový balík vojenskej, hospodárskej a humanitárnej pomoci pre Ukrajinu vo výške približne 45 miliárd dolárov.

Zelenského poradca Arestovyč odstúpil z funkcie

​Zelenskyj poďakoval EÚ za prvé tri miliardy eur z balíka finančnej pomoci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Európskej únii za prvé tri miliardy eur z úverového programu v celkovej výške 18 miliárd eur. "Ukrajina dostala prvé tri miliardy eur z nového makrofinančného programu v hodnote 18 miliárd eur. Som vďačný EÚ a predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej za silnú podporu," napísal ukrajinský prezident na sociálnej sieti. Dodal, že zachovanie finančnej stability Ukrajiny je nevyhnutné pre víťazstvo nad agresorom. Finančná podpora EÚ má za cieľ pomôcť ukrajinskej vláde s udržiavaním chodu štátu. Ukrajine tiež umožní zabezpečiť makroekonomickú stabilitu a obnoviť kritickú infraštruktúru zničenú ruskou agresiou – energetickú infraštruktúru, vodné systémy, dopravné siete, cesty a mosty. Šéfka Európskej komisie na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose prisľúbila, že EÚ nepoľaví v podpore Ukrajiny a bude pri nej stáť tak dlho, ako to bude potrebné.

Záchranná operácia v Dnipre sa skončila, nezvestných ostáva 20 ľudí

Záchranná operácia v troskách bytového domu v ukrajinskom meste Dnipro, ktorého časť sa zrútila po sobotňajšom ruskom raketovom útoku, sa skončila. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo obrany s tým, že nezvestných je stále 20 ľudí. Počas pátracej a záchrannej operácie sa podarilo spod trosiek zachrániť 39 ľudí vrátane šiestich detí, zahynulo 44 ľudí vrátane piatich detí, zranenia utrpelo 79 ľudí z toho 16 detí. Ako nezvestných bolo po útoku nahlásených 47 osôb, z nich sa štyroch podarilo nájsť živých a 23 mŕtvych. Útok na mesto Dnipro sa odohral v sobotu 14. januára počas ďalšej vlny raketových útokov, keď ruská armáda na Ukrajinu vypálila desiatky rakiet rôznych typov. Podľa ukrajinského letectva dom zasiahla raketa Ch-22 vypustená z bombardéra s dlhým doletom, pričom úplne zničila viac ako 200 bytov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil tento útok za vojnový zločin a v pravidelnom videoposolstve v noci na utorok prisľúbil, že jeho páchateľov privedie pred spravodlivosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy