Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kľúčové momenty od začiatku vojny na Ukrajine
Zdielať na

Kľúčové momenty od začiatku vojny na Ukrajine

KYJEV / Rusko na Ukrajine od začiatku invázie použilo už všetky zbrane, ktoré má vo svojej výzbroji, okrem jadrových. Na dobitie našich východných susedov to ale Rusom stále nestačí. Zmenu na bojisku im nepriniesla ani rozsiahla mobilizácia. Aké zbrane doteraz Rusi použili a naopak, čím sa proti nim bránia Ukrajinci?

24. február znamenal pre Ukrajinu začiatok vojny. Na ukrajinské letiská Rusi zaútočili letecky, z lodí v čiernom mori vystrelenými raketami. Na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, od bieloruských hraníc, aj tankami. Metropolu Kyjev a celú jej oblasť sa pokúsili ovládnuť parašutistami a bojovými vrtuľníkmi. Útoky boli masívne. "Z hľadiska použitia na Ukrajine vidíme niekoľko fáz. V prvej Rusi použili všetko čo mali, presné zbrane, masívne delostrelectvo a raketometné paľby. Ukrajinci reagovali rozptýlením zostavy protivzdušných systémov a ručných protitankových systémov," uviedol bezpečnostný špecialista Pavol Macko.

Rusi do Kyjeva neprišli a neudržali sa v oblasti. Prišli o 60 kilometrový zásobovací konvoj, nezvládli ani silné obranné boje Ukrajincov o Charkov a použité zbrane doplnili zakázanými. Svet sa ale dozvedel o podozreniach z použitia termobarických či vákuových bômb. Neskôr Donbas, okupovaný rusmi od roku 2014 delostrelectvom začali ničiť ešte intenzívnejšie. "Prešli do nátlakovej vojny v oblasti Donbasu, raketomety a delostrelectvo v intenzite vyššej ako v 2. svetovej vojne. Použili všetko, vrátane termobarických striel a kazetovej munície," povedal Macko.

Nedávne videá z Donbasu dokumentujú použitie fosforových rakiet. Hromadné ničenie živej sily fosforom, ktorý spáli všetko. Ukrajinci počas bránenia sa agresie, získali od spojencov delostrelecké systémy a osvojili bojové zručnosti. Prejavili bojovú kreativitu aj použitím rôznych typov dronov. "Nie len tých známych, ale aj dronov na vojenské používanie, aj komerčných dronov na upresňovanie delostreleckých palieb čo bolo nové. Rusi reagovali intenzívnejším použitím dronov, balistických rakiet, aj starších sovietskych, tie odstreľovali z rôznych platforiem," informoval Macko.

Na nové obranné zbrane ktoré Ukrajincom dodávajú spojenci, Rusi reagovali nasadením Iránskych kamikadze dronov. Bezpilotným smrtiacim lietadielkam spolu s raketami masívne likvidujú ukrajinskú infraštruktúru. Aj tak podľa vojenského stratéga prehrávajú. Okrem Charkova prišli aj o Cherson na juhu krajiny. "V charkovskej oblasti, tam sme videli rýchlu bleskovú operáciu, na čo Rusi nevedeli reagovať. Použili úplne všetky možné druhy. Novým bolo, že začali používať okrem balistických rakiet aj S 300, čo je na vzdušné ciele. Zrejme ich majú veľké zásoby," povedal Macko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy