Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pohreb pápeža Benedikta XVI. bude 5. januára
Zdielať na

Pohreb pápeža Benedikta XVI. bude 5. januára

VATIKÁN / Vo veku 95 rokov zomrel v sobotu 31. decembra emeritný pápež Benedikt XVI, vlastným menom Joseph Ratzinger. Benedikt zomrel vo svojej vatikánskej rezidencii.

​Informuje o tom BBC. Benedikt XVI. viedol katolickú cirkev osem rokov. Stal sa prvým pápežom od Gregora XII v roku 1415, ktorý odstúpil na vlastnú žiadosť. Benedikt strávil posledné roky v kláštore Mater Ecclesiae. Často ho navštevoval aj súčasný pápež František. Vtedy 85-ročný Benedikt svoju abdikáciu odôvodnil pokročilým vekom a tým, že už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.

"So zármutkom vám oznamujeme, že emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel dnes (31. decembra) o 9.34 h v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne," uviedlo tlačové stredisko Svätej stolice. Pozostatky emeritného pápeža budú od pondelka 2. januára vystavené v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, kde sa s ním budú môcť rozlúčiť veriaci. Očakáva sa, že pohreb 265. pápeža povedie jeho nástupca František, uviedla agentúra AFP. V dvojtisícročnej histórii katolíckej cirkvi by išlo bezprecedentné podujatie, ktoré sa pravdepodobne zúčastní na desaťtisícoch ľudí vrátane hláv štátov.

Emeritný pápež sa stretol aj s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom v roku 2005 na súkromnej audiencii vo Vatikáne. Pápežovi venoval drevenú plastiku s motívom kríža pod názvom Svetlo od slovenskej výtvarníčky Marianny Bohušovej. Benedikt XVI. mu daroval sadu medailí vydaných k 26. výročiu pontifikátu Jána Pavla II. S pápežom sa stretol medzi štyrmi očami na 35 minút, potom nasledovala audiencia pre celú prezidentskú delegáciu. Prezident uviedol, že ho prekvapila bezprostrednosť a otvorenosť Svätého otca.

Benedikt sa narodil ako Joseph Ratzinger v Nemecku a mal 78 rokov, keď sa v roku 2005 stal jedným z najstarších pápežov, ktorí boli kedy zvolení. Počas veľkej časti jeho pápežstva čelila katolícka cirkev obvineniam, právnym nárokom a oficiálnym správam o desaťročiach zneužívania detí kňazmi. Začiatkom tohto roka bývalý pápež priznal, že pri riešení prípadov zneužívania došlo k chybám, keď bol v rokoch 1977 až 1982 arcibiskupom v Mníchove.

Slovensko smúti

Aj keď Benedikt XVI. nenavštívil Slovensko, veriaci zo Slovenska ho veľmi milovali a radi počúvali, všímali si jeho jemné gestá, úsmev a citlivosť pre potreby núdznych a trpiacich. V reakcii na sobotné úmrtie emeritného pápeža Benedikta XVI. to uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

Smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. odišiel podľa predsedu KBS veľký muž cirkvi. "Svoj pontifikát po zvolení prijal s veľkou pokorou, ktorá vyvrcholila v roku 2013, keď sa vzdal svojho úradu," povedal Bober. Podľa jeho slov Benedikt XVI. všetkých týmto rozhodnutím prekvapil. "Počas svojho pontifikátu preukazoval veľkú učenosť a zrozumiteľnosť, s ktorou predkladal učenie cirkvi," uviedol.

Arcibiskup Cyril Vasiľ, ktorý stojí na čele košickej eparchie, pripomenul, že Benedikt XVI. má osobitné zásluhy o gréckokatolícku cirkev na Slovensku. "Veď to bol on, ktorý ju povýšil na metropolitný stupeň, ktorý našu košickú eparchiu urobil eparchiou z apoštolského exarchátu," uviedol v reakcii. Zosnulý podľa neho zmenil novodobé dejiny cirkvi aj tým, že zmenil obraz pápežstva ako funkcie, ktorá zostáva človeku až do smrti. "Možno tento jeho obraz, muža pokorného, muža modlitby, muža hlbokej viery, bude tým obrazom, ktorý ostane najhlbšie zapísaný v dejinách cirkvi," skonštatoval vladyka.

Bober pozval veriacich k modlitbe za dušu emeritného pápeža. "Vyhlasujem pre celé Slovensko v mene KBS, ako aj vo svojom mene smútok a zároveň pozývam aj k modlitbám, milým spomienkam na tohto veľkého muža cirkvi," dodal. K smrti emeritného pápeža sa vyjadril aj bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. "So zármutkom, ale zároveň s nádejou na večný život som prijal správu o smrti Benedikta XVI. Som mu vďačný za všetko, čo pre cirkev i ľudstvo urobil. Bol príkladom múdreho a pokorného pastiera a správcu Pánovej vinice. Jeho život bol pre nás veľkým povzbudením," uviedol.

Gavenda: Nebolo prekvapenie, že zomrel

K celej situácii sa vyjadril aj rímskokatolícky kňaz Marián Gavenda. "Nebolo to prekvapenie, že náhle zomrel. Čakali sme to, celý svet sa modlil. On postupne slabol. Je to chvíľa hodnotenia. Bol nepochopený a skresľovaný. Poznal som ho zblízka, keď mal slabosť, bol tichý, ustráchaný. Hovoril to, čo je na úkol cirkvi, niektorým sa to ani nepáčilo. On s tým aj počítal, dokonca to aj povedal, keď vypukla vlna pedofilných škandálov, že by si nemohol byť istý, že hlása celé evanjelium, keby nenarazil aj na problémy," uviedol Gavenda. 

Gavenda naznačil, čo sa môže v nasledujúcich momentoch čakať od cirkvi. "Zatiaľ je v rýchlom tempe pontifikát pápeža Františka. Myslím, že na to podstatné si treba počkať. Benedikt poukazoval na to, že ak nebudú isté princípy, bude to viesť k anarchii. To, ako sa to prejaví, chce časový nadhľad," doplnil Gavenda. 

Gavenda taktiež porovnal súčasného pápeža Františka s Benediktom. "Povaha pápeža Františka je taká, že jednou vetou je schopný trefne a jasne odpovedať. Napríklad, keď sa ho opýtali, či môže ešte riadiť cirkev pre problémy s chôdzou, povedal, že cirkev sa neriadi kolenom ale hlavou. Benedikt bol vážny, mysliteľ. Myslím, že očakávania od pápeža sú tak rôznorodé, že na niektorú skupinu očakávaní odpovedal Ján Pavol, na inú Benedikt a na ďalšiu František," dodal. 

Bartkovjak: Bol hlboký teológ

K úmrtiu emeritného pápeža sa vyjadril aj končiaci vedúci slovenskej redakcie vatikánskeho rozhlasu Vatican News Jozef Bartkovjak. "Zatiaľ je prvá informácia, že o 9:34 si pán Boh povolal do večnosti emeritného pápeža Benedikta XVI. Podrobnosti zatiaľ nemáme. Je to správa, na ktorú reaguje celý svet. Prežívame tieto dni v modlitbe, no sme prekvapený, že zomrel tak skoro. Nemysleli sme, že jeho zdravotný stav je až taký vážny. Uvidíme, čo v správach prinesie aj tlačové stredisko Svätej stolice. Sväty otec František ho navštívil pred pár dňami, čím dal jasný signál, že je to vážne. Je to šok, že sa pobral tak rýchlo," povedal Bartkovjak. 

Benedikt bol podľa neho veľmi skromný a nenápadný. "Benedikt XVI bol svätý človek. Bol hlboký teológ. Urobil veľmi veľa pre cirkev, upozorňoval na osobu Ježiša Krista svojimi knihami aj všetkým tým, čo učil. Vyhýbal sa nejakým masám. Hoci ho ľudia vyhľadávali, on slávu nehľadal. Hovoril ľuďom o tom, že je tu nádej pre každého," doplnil Bartkovjak.

"Keďže ide o emeritného pápeža, nebude taká klasická procedúra, ako keď zomrie pápež, ale bude to určite mimoriadny pohreb, ktorý zjednotí celu cirkev. Čakáme, ako to presne bude, na to sa zídu ľudia vo Vatikáne. Je to v prvom rade výzva v modlitbe tieto prvé hodiny, aby to cirkev prežívala v takom stíšení. V priebehu hodín môže byť oznámené, ako sa celá situácia bude vyvíjať. Nejde o stav Sede Vacante, čiže nebude sa pripravovať konkláve, ako keď zomrie pápež," uzavrel Bartkovjak. 

Vyjadrili sa aj Heger, Čaputová či Scholz

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) vyjadril ľútosť nad sobotnou smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI.  "Je to smutná správa, ale asi každý to už očakával v tak vysokom veku a pri tak podlomenom zdraví," povedal Kollár. Poznamenal, že keď bol na poslednej návšteve Vatikánu, mal sa možnosť pozrieť aj do Vatikánskych záhrad, kde sa emeritný pápež prechádzal a bolo ho tam možné i stretnúť.  Nad smrťou Benedikta XVI. vyjadril ľútosť. Zároveň mu praje, aby konečne našiel pokoj, spásu duše a bol už teraz tam, kde kráčal a kde túžil byť.

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) poďakoval emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., ktorý zomrel v sobotu, za jeho službu a obetu cirkvi. Uviedol to na sociálnej sieti. "K vierouke pristupoval s výnimočnou hĺbkou a precíznosťou. Veľkou inšpiráciou bol i svojím bohatým vnútorným prežívaním viery," poznamenal premiér.

Ku úmrtiu emeritného pápeža sa vyjadrila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Na zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. budeme spomínať ako na človeka silnej viery. Joseph Ratzinger sa po zrieknutí svojho úradu utiahol do ústrania a svoj čas venoval čitaniu a modlitbe. Tí, ktorí sa s ním stretli aj osobne, vyzdvihujú inteligenciu a schopnosť Benedikta XVI. viesť nezaujato diskusiu aj s názornými oponentami. I keď počas svojho pontifikátu nenavštívil Slovensko, v roku 1992 ešte ako kardinál odslúžil svätú omšu v bratislavskom Dóme sv. Martina. V Benediktovi XVI. strácame významného teológa a dôležitú duchovnú osobnosť katolíkov na celom svete," napísala Čaputová na sociálnej sieti. 

Britský premiér Rishi Sunak, nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vyjadrili sústrasť v spojitosti so smrťou emeritného pápeža Benedikta XVI. "So zármutkom som sa dozvedel o smrti emeritného pápeža Benedikta XVI.," napísal na Twitteri Sunak. "Bol to veľký teológ, ktorého návšteva v Spojenom kráľovstve v roku 2010 bola historickou chvíľou pre katolíkov aj nekatolíkov v našej krajine," dodal.

Scholz uviedol, že smrťou emeritného pápeža svet stratil múdreho teológa. Benedikt XVI. bol podľa neho ako "nemecký" pápež osobitným cirkevným vodcom pre mnohých, a to nielen v Nemecku. Macron vyzdvihol úsilie Benedikta XVI. o dosiahnutie prívetivejšieho sveta. "Vo svojich myšlienkach som s katolíkmi vo Francúzsku a vo svete, ktorí trúchlia nad odchodom jeho svätosti Benedikta XVI., ktorý sa dušou aj inteligenciou usiloval o bratskejší svet," napísal.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v sobotu zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. označil za sprostredkovateľa medzi náboženstvami. Canterburský arcibiskup Justin Welby pripomenul jeho odvahu a pokoru.  Steinmeier uviedol, že pre Benedikta boli obzvlášť dôležité jednota medzi kresťanmi či dialóg medzi náboženstvami. "Usiloval sa viesť dialóg so Židmi a moslimami, ako aj s kresťanskými skupinami na celom svete," napísal nemecký prezident. Profesor Joseph Ratzinger podľa Steinmeiera aj vo svojich prácach spájal vysokú úroveň vedomostí v oblasti teológie a filozofie s porozumiteľným jazykom.

Welby povedal, že Benedikt XVI. bol "jedným z najväčších teológov svojej doby", ktorý sa usiloval nasmerovať ľudí k Ježišovi Kristovi. Jeho rozhodnutie odstúpiť z roku 2013 označil za "odvážne a pokorné". Takisto pripomenul mnohé výrazné zmeny, ktorých bol Benedikt počas svojho života svedkom - keď žil v Nemecku počas nacistického režimu či rozdelenia a opätovného zjednotenia tejto krajiny.

Taliansky prezident Sergio Mattarella povedal, že Benediktova smrť je dôvod na smútok pre celé Taliansko. Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyzdvihla Benediktovu celoživotnú službu cirkvi a schopnosť "prehovoriť k srdciam a mysliam ľudí s duchovnou, kultúrnou a intelektuálnou hĺbkou svojho učiteľského úradu cirkvi".

Ruský prezident Vladimir Putin zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. označil za "obhajcu tradičných kresťanských hodnôt". Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill zdôraznil ochranu morálnych hodnôt. "Benedikt XVI. bol významná náboženská a štátna osobnosť, presvedčený obhajca tradičných kresťanských hodnôt," uviedol Putin v sústrastnom odkaze, ktorý zverejnil Kremeľ. "Bezvýhradná autorita Benedikta XVI. ako významného teológa mu umožnila významne prispieť k rozvoju spolupráce medzi kresťanmi a k ochrane tradičných morálnych hodnôt," uviedol vo vyhlásení patriarcha Kirill.

Dátum pohrebu

Pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý zomrel v sobotu vo veku 95 rokov, sa bude konať budúci štvrtok. Pohrebnú omšu na vatikánskom Námestí sv. Petra bude celebrovať jeho nástupca pápež František, oznámil Vatikán. Hovorca Vatikánu Matteo Bruni novinárom na brífingu povedal, že pohreb sa podľa očakávaní uskutoční vo štvrtok 5. januára so začiatok o 9.30 h.

Pohreb Benedikta XVI. bude bezprecedentnou udalosťou, keď súčasný pápež bude viesť pohrebné obrady za svojho predchodcu. Očakáva sa účasť tisícov veriacich i štátnych predstaviteľov. Vatikán má vypracované podrobné plány toho, čo sa stane po úmrtí úradujúceho pápeža. Nie je však verejne známe, že by mal pripravené presné postupy po úmrtí emeritného pápeža. Benedikt XVI. bol prvým pápežom po šiestich storočiach, ktorý z postu odstúpil namiesto toho, aby ho zastával doživotne. Existujúce pravidlá Vatikánu uvádzajú, že pohreb pápeža by sa mal uskutočniť štyri až šesť dní po jeho smrti v rámci deväťdňového obdobia smútku (novendiale).

Profil emeritného pápeža Benedikta XVI.

- Joseph Aloisius Ratzinger sa narodil na Bielu sobotu 16. apríla 1927 v bavorskom mestečku Marktl am Inn ako tretie dieťa do hlboko veriacej rodiny policajta.
- V rokoch 1946 až 1951 študoval teológiu a filozofiu na vysokej škole v bavorskom meste Freising a na Univerzite Ľudovíta Maximiliána v Mníchove. Po štúdiách filozofie a teológie prijal 29. júna 1951 vo Freisingu kňazskú vysviacku a začal pôsobiť ako výpomocný kňaz a kaplán.
- V rokoch 1952 až 1954 bol docentom v arcibiskupskom kňazskom seminári vo Freisingu a v tomto bavorskom meste pôsobil tiež ako docent dogmatiky a fundamentálnej teológie na Filozoficko-teologickej vysokej škole. Titul doktora teológie získal v roku 1953.
- V marci 1977 vymenovali Josepha Ratzingera za arcibiskupa Mníchovsko-freisinskej arcidiecézy – o tri mesiace neskôr mu pápež Pavol VI. udelil kardinálsky biret.
- Pápež Ján Pavol II. vymenoval v roku 1981 svojho blízkeho spolupracovníka, kardinála Ratzingera za šéfa Kongregácie pre náuku viery, čo je jedna z najvýznamnejších funkcií v hierarchii hodnostárov Vatikánu.
- Druhého apríla 2005 zomrel Ján Pavol II. a o 17 dní neskôr kolégium kardinálov zvolilo Josepha Ratzingera za 265. rímskeho pápeža. Zvolenie oznámil verejnosti čilský kardinál Jorge Medina Estévez tradičnou formulou: "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam" (Oznamujem vám veľkú radosť: máme pápeža).
- Novozvolený 78-ročný pápež si vybral meno Benedikt XVI. Počas svojej prvej zahraničnej cesty, ktorá viedla v auguste 2005 do rodnej krajiny, navštívil ako prvý pápež v Nemecku synagógu.
- Benedikt XVI. oznámil 11. februára 2013, že sa dobrovoľne vzdá pontifikátu. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie úradu. "Z tohto dôvodu a s vedomím vážnosti tohto kroku, s plnou slobodou vyhlasujem, že sa vzdávam služby rímskeho biskupa, následníka svätého Petra," uvádzalo sa vtedy vo vyhlásení pápeža. Jeho rezignácia nadobudla účinnosť 28. februára 2013.
- Po odstúpení z čela katolíckej cirkvi vyhlásil, že zvyšok svojho života chce stráviť v modlitbách ukrytý pred svetom. Od mája 2013 žil v Kláštore Matky Cirkvi (Mater Ecclesiae), ktorý sa nachádza vo Vatikánskych záhradách.
- V septembri 2020 sa stal Benedikt XVI. najstarším pápežom v dejinách, keď prekonal dovtedy najdlhšie žijúceho pápeža Leva XIII. Ten zomrel – avšak v úrade – v roku 1903 vo veku 93 rokov, štyri mesiace a tri dni.
- Emeritný pápež Benedikt XVI. požiadal vo februári 2022 listom o odpustenie všetky obete sexuálnych útokov spáchaných v čase svojho pôsobenia na čele mníchovsko-freisinskej diecézy. Tento list sa objavil necelé tri týždne po zverejnení správy, ktorá obvinila Benedikta z toho, že o zneužívaní neplnoletých kňazmi vedel, ale nekonal. Benedikt XVI. však v liste veriacim zopakoval, že o pohlavnom zneužívaní nemal informácie.

Správu budeme aktualizovať.

Najčítanejšie správy