Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aktuálny život v oslobodenej ukrajinskej dedine, kde môže byť na každom kroku mína
Zdielať na

Aktuálny život v oslobodenej ukrajinskej dedine, kde môže byť na každom kroku mína

CHERSON / Ukrajinské dediny, ktoré okupovali Rusi celé mesiace, stále odkrývajú nové a nové dôkazy o zločinoch ruskej armády. Nehovoríme len o mŕtvych telách, ktoré experti neustále podrobujú analýzam DNA pre určenie ich totožnosti, ale aj o zničených budovách a domoch, do ktorých úrady zatiaľ nemôžu vstúpiť pre obavy z toho, že sú zamínované. Reportér TV JOJ Rasťo Striško bol v budove školy, ktorú Rusi pri okupácii okolia Chersonu využívali ako sledovaciu základňu pre útoky na ukrajinské pozície. Dedina Novo-Petrovka a jej okolie čaká na odmínovanie už mesiac.

​Oblasti oslobodeného Chersonu sa nemenia. Všade sú zničené domy, prázdnota, vlhké a studene počasie. Na pozíciách ruských vojakov prežili deväť mesiacov aj manželia Kuchodskí. "V prvých mesiacoch sme nemali žiadne jedlo, len čo sa našlo v dome. Ľudia jedli iba kašu a zemiaky. Každý, čo mal. Až potom nás orkovia pustili na cestu do Chersonu - cez kontroly, na ktorých nás neustále preverovali," opísala Ludmila Ivanevna Kuchodska. Humanita rozdáva dedinčanom jedlo v ich dvore. "Tu na stoloch, pretože nemajú kde. Stále je v dedine všetko zamínované a nebezpečné," pokračovala Ludmila.

Sergej je jej manžel. Vo dvore majú cez chodník zavesenú veľkú posteľnú plachtu. "Plachtu sem natiahli orkovia. Zakrývali ňou vo dvore zaparkované autá a všetko, čo zobrali dedinčanom. Všetko si zakryli, aby to z ulice nebolo vidno," povedal Sergej Kuchodsky. Aj tu dedinčania nazývajú ruských vojakov orkovia. Sergej po odchode Rusov stráži miestnu školu. Tí tam mali sledovaciu základňu. Ešte donedávna sa takto miestni po dedine prechádzať nemohli. "Do materskej škôlky nepôjdeme, pretože neviem, kde môžu byť nastrážené granáty," uviedol Sergej. Na poschodí školy je prvá a tretia trieda. Sem sa vojaci dostali tak, že vylomili dvere. Teraz tu chodí len Sergej.

Na vlastné riziko vyčistil vstupné schodisko a vie sa dostáť až do tried. Stále ale spolu s reportérom TV JOJ dávali veľký pozor, kam stúpali. Farebné schody pripomínajú malých školákov, ktorí sem určite chodili veľmi radi. Sergej ukázal triedu, v ktorej je vysekaná diera v strope. Povedal, že to urobili Rusi. Na povale mali skrýšu, odkiaľ sledovali ukrajinské vojská. Diera bola ich únikový východ. "Takto z povaly sledovali ďalekohľadmi našich chlapcov a potom ich bombardovali. Odtiaľto tam. Keď potrebovali rýchlo ujsť z povaly, tak cez dieru zoskočili do triedy a ušli," doplnil Sergej.

Dedinčania stále čakajú na vojenskú odmínovaciu skupinu. Tá už niekoľko týždňov čistí od mín okolie ruských zákopov. Zatiaľ čo vojenskí pyrotechnici odmínovávajú oslobodené oblasti Chersonu, v zamínovanej škole, ktorú stráži Sergej, sú miesta, ktorých sa Rusi akoby vôbec nedotkli. Podozrivo vyzerá napríklad polička so sviatočnými ozdobami. Každá môže ukrývať lanko so skrytým granátom. Sergej vie, že pyrotechnici sa do ich školy tak skoro ešte nedostanú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy