Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Úrokové sadzy v eurozóne opäť vzrastú. Centrálna banka chce ukrojiť z vysokej inflácie
Zdielať na

Úrokové sadzy v eurozóne opäť vzrastú. Centrálna banka chce ukrojiť z vysokej inflácie

BRATISLAVA / Úrokové sadzby v eurozóne opäť vzrastú. Dôvodom sú opatrenia Európskej centrálnej banky, ktorá koncom minulého týždňa opäť zvýšila základnú sadzbu o pol percenta. Týmto spôsobom chce ukrojiť z vysokej inflácie, ktorá je nad desiatimi percentami.

Po rokoch s nulovou úrokovou sadzbou Európska centrálna banka opäť zareagovala na rast inflácie. Základná sadzba tak dosiahla 2,5 % a je len otázka času, kedy dôjde k jej ďalšiemu zvýšeniu. Tento krok povedie aj k zdraženiu úverov na bývanie, ktoré by sa v budúcom roku mohli vyšvihnúť nad 5 %.

"Najväčší vplyv na to, aký bude vývoj hypotekárnych úrokov alebo aj úrokov na vkladoch v bankách bude mať rozhodne inflácia. Ak bude naďalej vysoká a centrálne banky budú naďalej zvyšovať úrokové sadzby, môžeme očakávať drahšie úvery. Na druhej strane, môžeme očakávať, že začnú rásť aj úroky na vkladoch v bankách," povedal finančný expert Marián Búlik.

Zvyšovanie úrokových sadzieb však kritizujú najmä zadlžené krajiny na čele s Talianskom, ktorým sa tak predraží správa dlhu. Táto správa ich preto rozhodne nepoteší. "Očakávame, že úroky budú musieť naďalej rovnomerne rásť, aby sa postupne začali vracať k nášmu cieľu, ktorým sú 2 %. Vyššie sadzby by mali znížiť infláciu a zmierniť dopyt," doplnila prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy