Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
298. deň na Ukrajine: Ukrajina bude potrebovať ďalších päť miliárd dolárov mesačne
Zdielať na

298. deň na Ukrajine: Ukrajina bude potrebovať ďalších päť miliárd dolárov mesačne

BRATISLAVA / krajina bude podľa námestníka ministra zahraničia Jevhena Perebyjnisa potrebovať v budúcom roku ďalších päť miliárd dolárov (114,2 miliardy korún) mesačne na udržanie chodu ekonomiky. Ruské vojenské jednotky v nedeľu ostreľovali centrum ukrajinského mesta Cherson, z ktorého sa ruskí vojaci stiahli začiatkom novembra. radom v Ukrajine sa po piatkových raketových útokoch zo strany Ruska podarilo obnoviť dodávky elektriny pre takmer šesť miliónov ľudí.

Perebyjnis: Ukrajina bude potrebovať ďalších päť miliárd dolárov mesačne

Ukrajina bude podľa námestníka ministra zahraničia Jevhena Perebyjnisa potrebovať v budúcom roku ďalších päť miliárd dolárov (114,2 miliardy korún) mesačne na udržanie chodu ekonomiky. Bývalý ukrajinský veľvyslanec v ČR to dnes povedal v Otázkach Václava Moravca Českej televízie. Dodal, že krajina tiež potrebuje viac dodávok zbraní.

Ukrajina považuje podľa Perebyjnisa schválenie pôžičky za veľmi dôležité. Krajina očakáva kvôli ruskému ostreľovaniu energetických zdrojov ďalší prepad ekonomiky. "Podľa predbežných údajov v roku 2023 budeme potrebovať dodatočných päť miliárd amerických dolárov mesačne, aby sme mohli udržať chod našej ekonomiky," vyhlásil.

Pri ostreľovaní Chersonu utrpeli zranenia traja ľudia

Ruské vojenské jednotky v nedeľu ostreľovali centrum ukrajinského mesta Cherson, z ktorého sa ruskí vojaci stiahli začiatkom novembra. Pri útokoch utrpeli zranenia traja ľudia, uviedol zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Mesto ležiace na juhu Ukrajiny a jeho okolitý región sa po stiahnutí okupačnej ruskej armády často stáva terčom útokov. Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč v nedeľu uviedol, že Rusko za predchádzajúci deň vykonalo 54 útokov, v dôsledku ktorých zahynuli traja ľudia a zranenia utrpelo ďalších šesť osôb.

V ZAES začali inštalovať ochrannú kupolu, tvrdí proruský predstaviteľ

V areály Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) sa začala inštalácia ochrannej kupoly nad tamojšími skladmi použitého paliva. Oznámil to predstaviteľ Ruskom dosadenej oblastnej správy Vladimir Rogov. Záporožskú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny obsadili v prvých týždňov invázie ruské vojská a v jej blízkosti dochádza opakovane k ostreľovaniu. Jej šesť reaktorov je preto vypnutých už niekoľko mesiacov.

Zelenskyj: Podarilo sa obnoviť dodávky elektriny pre takmer šesť miliónov ľudí

Úradom v Ukrajine sa po piatkových raketových útokoch zo strany Ruska podarilo obnoviť dodávky elektriny pre takmer šesť miliónov ľudí. V sobotu večer to vo svojom pravidelnom príhovore uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom dodal, že opravy stále pokračujú. Zelenskyj zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby Ukrajine poskytlo prostriedky na ochranu svojho vzdušného priestoru. "Môžete to urobiť. Môžete poskytnúť ochranu našim ľuďom - stopercentnú ochranu pred týmito ruskými teroristickými útokmi," poznamenal.

Pri útoku na ruskú Belgorodskú oblasť zahynul človek, tvrdí tamojší gubernátor

Jednu obeť a päť ranených si vyžiadal v nedeľu útok na ruskú Belgorodskú oblasť ležiacu pri hraniciach s Ukrajinou. Oznámil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. V meste Belgorod, ktoré je administratívnym centrom oblasti, utrpeli zranenia "strednej závažnosti" štyri osoby. Medzi zranenými je muž, ktorý má porezaný chrbát od šrapnelov, a žena s poranenou tvárou, uviedol Gladkov na sociálnej sieti.

Zároveň dodal, že v meste bolo poškodených vyše desať rezidenčných budov a niekoľko áut. Okrem toho utrpel podľa gubernátora zranenia ešte jeden človek v okrese ležiacom pri Belgorode, kde bola pri útoku poškodená hydinová farma. Pri tomto útoku evidujú tiež ruské úrady jednu obeť na živote.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy