Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruský dezertér chce svedčiť o skutkoch ruskej armády, ktorých nikdy nechcel byť súčasťou
Zdielať na

Ruský dezertér chce svedčiť o skutkoch ruskej armády, ktorých nikdy nechcel byť súčasťou

BRATISLAVA / Ruský vojak ušiel z armády a je ochotný svedčiť na Medzinárodnom súde proti svojim nadriadeným. Teraz sa nachádza v Európe a reportérom spravodajskej televízie CNN opísal hrôzy, ktoré páchali ruské vojská na Ukrajine.

​Od svojej ruskej jednotky ušiel Nikita po tom, ako ich ukrajinské vojská začali vytláčať preč z okolia Kyjeva. Bol členom obávanej 64. brigády, ktorú obviňujú z masového zabíjania v Buči. On tvrdí, že sa na ňom nepodieľal a o tom, že pôjde bojovať na Ukrajinu, do poslednej chvíle nevedel. Stiahli ho z Bieloruska, kde bol prevelený na výcvik. "Bolo to jedno veľké klamstvo. Zrazu nám 24. februára jednoducho povedali, že ideme do vojny," uviedol ruský dezertér Nikita Chibrin. Priznal, že mali priamy príkaz zabíjať.

"Prikázali nám strieľať po tých, ktorí prezradili naše pozície. Zastreliť sme mohli aj toho, kto mal pri sebe telefón," pokračoval Nikita Chibrin.
On tvrdí, že bojovať odmietol, za čo ho nadriadení označili za zbabelca a odvelili do najvzdialenejších pozícií. Potom ušiel. Svedkom masového vraždenia údajne nebol, na vlastné oči ale videl iné zverstvá, ktorých sa ruskí vojaci dopúšťali. "Videl som, ako ušli z domu, kde znásilnili matku a dcéru. Nikdy ich za to nikto nepotrestal," doplnil Chibrin. On sám sa nachádza na neznámom mieste v Európe a chcel by požiadať o azyl. Doma nechal štvorročnú dcéru. Tvrdí, že je ochotný na Medzinárodnom súde svedčiť o skutkoch ruskej armády, ktorých nikdy nechcel byť súčasťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy