Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
287. deň na Ukrajine: Rusko sa snaží zmraziť vojnu na Ukrajine a opäť zaútočiť na jar
Zdielať na

287. deň na Ukrajine: Rusko sa snaží zmraziť vojnu na Ukrajine a opäť zaútočiť na jar

KYJEV / Generálny tajomník NATO Stoltenberg vyhlásil, že sa Rusko bude počas zimy snažiť o zmrazenie vojny na Ukrajine, aby tak mohlo skonsolidovať sily k jarným útokom. K tomuto konfliktu sa vyjadril aj pápež František a ukrajinské bezpečnostné zložky aj naďalej podnikajú razie v objektoch pravoslávnej cirkvi. Na rad prišla aj otázka kultúry - Ukrajinci chcú bojkotovať tú ruskú, kým sa neskončí vojna.

​Rusko sa snaží zmraziť vojnu na Ukrajine a opäť zaútočiť na jar

"Rusko sa bude počas zimy snažiť o zmrazenie vojny na Ukrajine, aby tak mohlo skonsolidovať sily k jarným útokom," vyhlásil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Stoltenberg uviedol, že členské krajiny NATO pokračujú v bezprecedentných dodávkach zbraní a ďalšej podpore pre Ukrajinu, a to napriek obavám, že dôjde k vyčerpaniu zásob Západu. "Rovnako dôležité ako dodávanie nových systémov je zabezpečiť, aby dodané systémy a zbrane boli skutočne funkčné a fungovali efektívne," povedal s tým, že si to vyžaduje dodávky množstva munície a náhradných dielcov. Ukrajinské sily dosiahli v rámci protiofenzívy značné zisky na východe a juhu krajiny. Obsadili tiež Cherson po tom, čo sa z neho v novembri po ôsmich mesiacoch stiahli ruské jednotky. Jedny z najprudších bojov sa v súčasnosti sústreďujú okolo Bachmutu v Donbase. Toto mesto sa ruské sily pokúšajú dobyť už niekoľko mesiacov.

Podľa Spojených štátov budú boje v nasledujúcich mesiacoch zrejme pokračovať v zníženom tempe, keďže obe strany sa snažia preskupiť svoje sily.
Ohľadom údajných dronových útokov Ukrajiny na vojenské základne v Rusku Stoltenberg povedal, že o nich nemá žiadne ďalšie informácie. Washington predtým vyhlásil, že k takémuto druhu útokov Ukrajinu nenabádal a ani ju v tom nepodporil. Generálny tajomník Aliancie okrem toho na na podujatí zdôraznil, že Rusko bombarduje civilnú infraštruktúru Ukrajiny, ktorá "má právo brániť sa pred týmito druhmi útokov". "Podmienky na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine nateraz neexistujú, pretože Rusko neprejavilo záujem o rokovania, ktoré by rešpektovali suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny," dodal.

Pápež prirovnal vojnu na Ukrajine k holokaustu

Pápež František počas generálnej audiencie vo Vatikáne prirovnal vojnu na Ukrajine k holokaustu. "História sa opakuje," povedal pápež poľským pútnikom. Spomenul pritom národnosocialistickú akciu Reinhardt, v rámci ktorej bolo počas druhej svetovej vojny na území Nemeckom okupovaného Poľska vyvraždených 1,8 milióna Židov a 50-tisíc Rómov. Centrum pre katolícko-židovské vzťahy na Katolíckej univerzite v poľskom Lubline si výročie tejto akcie pripomenulo v pondelok, 5. decembra. "Nech spomienka na túto hroznú udalosť podnieti v nás všetkých odhodlanie zasadiť sa za mier," zdôraznil.
Pápež tiež pripomenul sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý katolícki veriaci oslávia vo štvrtok 8. decembra. Počas generálnej audiencie odsúdil aj násilie a zabíjanie žien.

Ukrajinská SBU podnikla ďalšie razie v objektoch pravoslávnej cirkvi

Ukrajinské bezpečnostné zložky podnikli ďalšiu sériu razií v objektoch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá sa donedávna plne podriaďovala moskovskému patriarchátu. Príslušníci tajnej služby SBU vykonali razie v trinástich cirkevných objektoch v Čerkaskej, Volynskej a Chersonskej oblasti. "Tieto opatrenia sa prijímajú okrem iného aj s cieľom vylúčiť využívanie náboženských komunít ako buniek takzvaného ruského sveta a chrániť obyvateľstvo pred provokáciami a teroristickými činmi," vo svojom vyhlásení uviedla SBU. Podobné razie predtým SBU v súčinnosti s ďalšími bezpečnostnými zložkami vykonala nedávno aj v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra a v iných chrámoch a kláštoroch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi po celej krajine. Zistilo sa, že mnohé z vypočúvaných osôb majú ruské občianstvo, v objektoch sa našla propagandistická literatúra a veľké sumy peňazí rôznych mien.

Stanica RFE/RL vo svojej správe minulý týždeň napísala, že v máji tohto roku ukrajinská pravoslávna cirkev (UPC) na znak nesúhlasu s postojom patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla, ktorý podporuje ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, vyhlásila svoju nezávislosť od moskovského patriarchátu. Takzvané liturgické spoločenstvo medzi UPC a ruskou pravoslávnou cirkvou ale zostalo zachované, pričom časť ruských duchovných považuje túto ukrajinskú cirkev aj naďalej za autonómnu súčasťou ruského pravoslávia.

Ukrajina vyzýva na bojkot ruskej kultúry, kým sa neskončí vojna

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko vyzval západných spojencov Kyjeva na bojkot ruskej kultúry formou pozastavenia uvádzania predstavení s hudbou Pjotra Iľjiča Čajkovského a ďalších ruských skladateľov až do konca vojny na Ukrajine. Tkačenko argumentoval tým, že takýto bojkot by neznamenal "zrušenie Čajkovského", ale "pozastavenie uvádzania jeho diel dovtedy, kým Rusko neskončí svoju krvavú inváziu. Takýto krok je podľa neho správny vzhľadom na to, že vojna je civilizačnou bitkou o kultúru a dejiny, v ktorej sa Moskva pokúša zničiť našu kultúru a pamäť, keď trvá na tom, že Rusko a Ukrajina tvoria jeden národ. Mnohé osobnosti z oblasti kultúry na Ukrajine uviedli, že ruský štát počas konfliktu aktívne využíva svoje umelecké dedičstvo. Napríklad v Chersone, donedávna okupovanom ruskými jednotkami, boli umiestnené bilbordy s fotografiami Alexandra Sergejeviča Puškina a textom odkazujúcim na spojitosť tohto ruského básnika a prozaika s týmto mestom.

Zelenskyj navštívil zranených vojakov aj v kyjevskej nemocnici

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil zranených vojakov zotavujúcich sa v jednej z kyjevských nemocníc. V utorok, 6. decembra, pred polnocou zverejnil na sociálnych sieťach príspevok, v ktorom napísal, že zraneným vojakom tam v tejto deň odovzdal štátne vyznamenania za ich odvahu a nezlomnosť v boji s nepriateľom. Ukrajina si totiž v utorok pripomínala deň ozbrojených síl. Zelenskyj pri tejto príležitosti ešte pred kyjevskou nemocnicou navštívil zranených vojakov aj v Charkovskej oblasti na východe krajiny. V tamojšej nemocnici sa okrem nich stretol s vojenskými lekármi aj zdravotníkmi. Zraneným vojakom sa v Charkovskej oblasti poďakoval za hrdinstvo, s akým bránia Ukrajinu a zaželal im skoré uzdravenie. Tamojším lekárom vyslovil vďaku za záchranu ukrajinských vojakov a vyzval ich, aby v čase vojny dávali pozor aj sami na seba. Ešte pred Charkovom navštívil aj Doneckú oblasť, pričom sa zastavil v meste Sloviansk neďaleko frontovej línie a mesta Bachmut, kde ukrajinskí obrancovia už niekoľko mesiacov zvádzajú ťažké boje s útočiacimi Rusmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy