Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza Kuřim: Týraní chlapci budú žiť s otcom
Zdielať na
Zahraničie

Kauza Kuřim: Týraní chlapci budú žiť s otcom

Zdroj: TV JOJ

Dve detské obete tzv. Kuřimskej kauzy, chlapci Ondřej a Jakub, bude už čoskoro vychovávať ich otec

Od mája 2007, keď sa na týranie chlapcov prišlo, žijú chlapci v detskom krízovom centre Klokánek. Deti brutálne fyzicky a psychicky v rokoch 2006-2007 týrala ich matka Klára Mauerová, jej sestra a ďalšie osoby, ktoré už sú vo výkone trestu. Otec detí, ktorý s rodinou nežil, sa o zverenie detí usiloval už od začiatku prípadu. O týraní chlapcov otec nevedel, pretože po rozchode s manželkou matka deti od otca - ale aj od okolia – izolovala.

Podľa hovorkyne Krajského súdu v Brne Miroslavy Sedláčkovej by sa chlapci mohli k otcovi dostať asi o mesiac. Sociálni pracovníci budú rodinu pravidelne navštevovať, pretože súd nariadil aj dohľad. Sociálni pracovníci už od roku 2008 zisťovali, ako chlapci otca príjmu. Umožnili, aby chodili s otcom na prechádzky a neskôr si mohol brať chlapcov na víkendy domov. Proti zvereniu chlapcov, ktorým je dnes 10 a 12 rokov, do výchovy otca, nebol ani súdny znalec.

Ondřej a Jakub si v rokoch 2006 a 2007 vytrpeli od matky, jej sestry Kateřiny Mauerovej a ďalších štyroch osôb neľudské zachádzanie a ponižovanie, cieľom ktorého bolo vychovať chlapcov k až otrockej poslušnosti.

Dôsledky mučenia, ktoré obsahovalo aj topenie a pálenie cigaretami, a zatvárania do klietky či nahých do tmavej miestnosti pod schody si podľa psychológov chlapci odnesú na celý život.  Podozrenie, že obžalovaní konali pod vplyvom náboženskej sekty, sa súdu potvrdiť nepodarilo, ale nepodarilo sa ho ani úplne vylúčiť. Všetci trýznitelia totiž boli členmi náboženskej sekty, ktorá sa odštiepila od registrovanej náboženskej spoločnosti Hnutie Grálu.

Vodcom sekty bol Josef Škrla, ktorého sa však súdu nepodarilo vypočuť ani ako svedka, pretože sa ukrýva na neznámom mieste. Medzi odsúdenými za týranie bola aj jeho dcéra Barbora Škrlová, ktorá v kauze zohrala aj neuveriteľnú rolu dieťaťa. Táto tridsiatnička sa sprvu v ČR aj na úradoch vydávala za dieťa a neskôr utiekla do Nórska, kde sa z nej stal chlapec, ktorý dokonca navštevoval školu.     

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy