Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kauza Kuřim: Týraní chlapci zatiaľ teplo domova nepocítia
Zdielať na

Kauza Kuřim: Týraní chlapci zatiaľ teplo domova nepocítia

Súd rozhodol, že zatiaľ zostanú v azylovom zariadení Klokánek

„Znalci jasne neodporučili skokový prechod zo zariadenia k otcovi. Deti trpia posttraumatickou stresovou poruchou, potrebujú žiť v harmonickom prostredí,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie sudkyňa Zdenka Mádrová. Ďalej však dodala, že časom by chlapci mali svoj vzťah s otcom prehlbovať.

„Otec sa ale o nich nikdy sám nestaral, neriešil stresové situácie, ktoré prídu. Teraz nie je vhodné experimentovať, musíme ísť na istotu. Pokiaľ by sme teraz deti zverili do opatery otca a nastali by problémy, ktoré by nezvládol, deti by museli ísť znovu do azylového zariadenia, potom by bolo pre ne ešte ťažšie opätovne nadviazať vzťahy s otcom a rodinou,“ ako sudkyňa ďalej upozornila.

Radek Coufal je ale presvedčený, že by rodičovstvo zvládol. Pri vynesení rozsudku len ťažko zadržoval slzy. Ešte dávnejšie sa s vedením azylového zariadenia dohodol, že synovia strávia štedrý deň u neho doma. Následne však od neho odídu naspäť do Klokánka.

Podľa Klokánka sú chlapci v zariadení spokojní, nadviazali dobrý vzťah s personálom a ich psychický stav sa pomaly stabilizuje. S otcom sa majú stýkať už častejšie. Pokiaľ bude ich vzťah s octom naďalej pokračovať dobre, podľa štátneho zástupcu Vladimíra Kutnohorského súd zverí deti do otcovej starostlivosti.

Deväťročný Ondřej a jedenásťročný Jakub sa do Klokánku dostali potom, čo polícia našla v komore domu nahého zviazaného Ondřeja. Obe deti boli dlhodobo týrané. Súd v októbri poslal ich matku Kláru Mauerovú do väzenia na deväť rokov. Jej sestra si odpykáva 10-ročný trest. Do konca apríla sa ich odvolaním bude zaoberať Vrchný súd v Olomouci.

Najčítanejšie správy