Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nehody a zablokované železnice. Sneh skomplikoval českú dopravu
Zdielať na

Nehody a zablokované železnice. Sneh skomplikoval českú dopravu

PRAHA / V utorok, 6. decembra, mokrý sneh skomplikoval dopravu na cestách a železniciach. Prerušené boli aj dodávky elektriny.

Najväčší problém bol zaznamenaný na juhu Čiech, na Vysočine a na Benešovsku a Kutnohorsku v Stredočeskom kraji.

Diaľnica D3 v smere od Tábora do Prahy je uzavretá. Dve dlhé kolóny tam vznikli kvôli uviaznutým kamiónom.

Liberecký kraj, cesta 1/10 - Cesta pre nákladné vozidlá je rovnako uzavretá. Na juhu Čiech a čiastočne na Vysočine bolo ráno bez elektriny približne 22 000 odberných miest. Výstraha meteorológov pred snežením platí pre Južné Čechy, Vysočinu a východ Čiech do 14:00.

Dopoludnia Správa železníc evidovala prerušenie prevádzky kvôli nepriaznivému počasiu na viac ako desiatke úsekov. Vlaky smerujúce na Slovensko to neovplyvnilo. Problémy spôsobuje najmä ťažký mokrý sneh, ktorý nakláňa stromy. Niektoré zo stromov popadali na koľaje. 

Linec - České Budějovice - Praha - Vlaky nejazdia a prevádzka je obmedzená na niekoľkých miestach na trati.

Mimo prevádzky sú aj niektoré úseky na železniciach:

medzi Českými Budějovicami a Českými Velenicami na Jindřichohradecku, medzi Táborom a Bechyní na Táborsku, medzi Třeboňou na Jindřichohradecku a Českými Velenicami

České dráhy na Twitteri upozorňujú, že náhradnú dopravu v podobe autobusov bude kvôli komplikáciám na cestách možné zaistiť iba v obmedzenej miere. Po odstránení prekážok bude prevádzka postupne obnovená. 

Juhočeský kraj - Dopravu stále komplikuje husté sneženie. Hasiči začali už počas noci odstraňovať z ciest popadané stromy. 

Cesta 1/3, pri Voticiach na Benešovsku - Kamióny brzdia dopravu. Dlhé kolóny vznikajú aj kvôli spadnutým stromom na cestách. 

Pri dopravnej nehode neďaleko Nového Rychnova sa zranili traja ľudia, medzi nimi boli dve deti. Okolnosti nehody vyšetruje polícia. Podľa hovorkyne Dany Čírtkovej sa stretli dve osobné autá. Zranenia sú podľa nej ľahké. "Nehôd je dnes dosť, kolegovia sú ešte na mieste," informovala hovorkyňa.

Kvôli silnému sneženiu je na juhu Čiech a čiastočne aj na Vysočine bez elektriny 22 000 odberných miest. Počet porúch na vedenie vysokého napätia stúpol z 20 udalostí na 41. "Poruchy sa vo väčšej miere začali objavovať okolo piatej hodiny ráno. Najčastejšími dôvodmi sú pády stromov a konárov, ktoré nevydržali nápor ťažkého mokrého snehu. Niektoré obmedzenia sa nám darí obnovovať, iné vzhľadom na povahu porúch pretrvávajú," informuje hovorca spoločnosti E.ON Roman Šperňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy