Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vedci sú opäť o krok bližšie k liečeniu Alzheimerovej choroby. Vyvinuli nový experimentálny liek
Zdielať na

Vedci sú opäť o krok bližšie k liečeniu Alzheimerovej choroby. Vyvinuli nový experimentálny liek

TOKIO / Nová éra v liečbe Alzheimerovej choroby je možno na dosah. Dúfajú v to viacerí odborníci po dlhých desiatkach rokov neúspechov a sklamaní. Iskierku nádeje vykresali výsledky klinických testov experimentálneho lieku lekanemab.

​Tento experimentálny liek vyvíjaný farmaceutickými spoločnosťami z Japonska a Spojených štátov je určený pre pacientov v skorom štádiu Alzheimerovej choroby. Klinické testy, vykonávané na vzorke takmer 1 800 pacientov počas roka a pol podľa výrobcov preukázali, že liek spomaľuje poškodenie mozgových buniek o viac ako štvrtinu. Testy ale zároveň priniesli aj obavy z bezpečnosti lieku. Štrnásť percent pacientov totiž utrpelo mikro krvácanie do mozgu. Dvaja pacienti krvácaniu do mozgu podľahli. Výrobcovia lieku sú presvedčení o tom, že ich smrť nebola spôsobená podaním samotného lekanemabu.

Mnohí odborníci napriek tomu hovoria o mimoriadnom pokroku. Na Alzheimerovu chorobu totiž napriek desaťročiam intenzívneho výskumu doteraz neexistuje žiadna účinná liečba, ktorá by dokázala ovplyvniť priebeh choroby. Jediným doterajším úspechom boli lieky zamerané na lepšie zvládnutie jej príznakov. Aktuálne výsledky klinických testov podľa nich tak dokazujú, že vedci sú pri skúmaní možností liečby Alzheimera na správnej ceste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy