Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyšetrovanie pádu rakety je ukončené. Kto ponesie zodpovednosť?
Zdielať na

Vyšetrovanie pádu rakety je ukončené. Kto ponesie zodpovednosť?

POĽSKO / Vyšetrovanie na mieste pádu rakety v obci Przewodow je podľa poľských orgánov ukončené. Incidentom sa však naďalej zaoberajú expertné tímy. V areáli poľnohospodárskeho objektu zostal v zemi 5 metrový kráter. O život prišli dvaja Poliaci, podľa vyšetrovateľov išlo o strelu vypálenú ukrajinskou protivzdušnou obranou, ktorou chceli zneškodniť ruskú raketu. Kto teda ponesie zodpovednosť?

Bezprecedentná udalosť v malej poľskej obci rezonuje vo svete už šiesty deň. Poľsko oznámilo, že vyšetrovanie incidentu priamo na mieste je ukončené.

"Podľa info, ktoré máme, tak to základné vyšetrovanie je ukončené. Potvrdilo sa presne to, čo sa predpokladalo, bola to vynútená reakcia, Ukrajinci čelili masívnemu raketovému útoku, potrebovali naň odpovedať a došlo k zlyhaniu, ktoré skončilo fatálne," vyjadril sa generál vo výslužbe Pavel Macko.

Vyšetrovanie vedú poľské orgány, na mieste pracoval aj tím amerických odborníkov a do Przewodowa pricestovali aj ukrajinskí experti. Na obhliadke miesta výbuchu sa zúčastnili, no po pár hodinách areál opustili. "Pokiaľ ide o prítomnosť tretej strany, tu je skôr problém v tom, že sa nevyšetruje iba to, čo je na zemi ale aj vo vzduchu, ale aj trajektória letu. My síce Ukrajinu podporujeme, ale nie je členom NATO a niektoré technológie sú jej uzavreté, môžu dostať max výsledky z tých technológií," reagoval Pavel Macko.

Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka sa podobná situácia ešte môže zopakovať. "Podobný prípad sa môže stať ešte raz, pretože neexistuje taká plošná hustota systémov protivzdušnej obrany, ktorá by pokrývala každý meter štvorcový," vysvetlil generál vo výslužbe Pavel Macko. 

Systém protivzdušnej obrany je totiž vždy prioritizovaný na kritické objekty a infraštruktúru či veľké populačné centrá. "Tu treba zdôrazniť, že k incidentu došlo blízko pohraničia a my nevieme vytvoriť niečo, ako neviditeľnú stenu priamo nad hranicou, to znamená, že dopad hoci aj úlomkov, ktoré sú ťažko kontrolovateľné na druhú stranu hranice sa nikdy nedá vylúčiť," konštatoval Pavel Macko.

Kto teda ponesie za incident zodpovednosť? "Tá technická a primárna zodpovednosť je na strane ukrajinských, oni odpálili raketu, ale vedia uplatniť regres, pretože ich reakcia bola vyvolaná útokom ruských síl, to znamená, že v tomto prípade je zodpovednosť na strane ruských síl," uzavrel Macko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy