Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Denné sledovanie televízie môže skracovať život
Zdielať na
Zahraničie

Denné sledovanie televízie môže skracovať život

Zdroj: Aaronyx/ilustračné

Vedci zistili, že každá hodina strávená pred televízorom zvyšuje riziko, že človek zomrie na niektorú z kardiovaskulárnych chorôb.

Experti počas siedmich rokov sledovali životný štýl 4954 žien a 3846 mužov starších než 25 rokov, ktorým taktiež spravili testy tolerancie glukózy a odobrali vzorky krvi. Z výsledkov uverejnených v časopise Circulation: Journal of the American Heart Association vyplýva, že každá jedna hodina strávená pred televízorom zvyšuje riziko úmrtia na akúkoľvek príčinu o jedenásť percent, riziko úmrtia na rakovinu o deväť percent a na srdcovocievne ochorenia o 18 percent.

V porovnaní s ľuďmi, ktorí sledujú televíziu menej ako dve hodiny denne, hrozí tým, ktorí ju sledujú viac ako štyri hodiny denne, až o 46 percent vyššie riziko úmrtia na akúkoľvek príčinu a o 80 percent vyššie riziko úmrtia na srdcovocievne ochorenia.

Odborníci taktiež zistili, že na tieto výsledky nemajú vplyv iné rizikové faktory ako sú napríklad fajčenie, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, nezdravé stravovanie alebo nadváha. Taktiež varujú, že napriek tomu, že ich výskum sa zameriaval na sledovanie televízie, zvýšené riziko úmrtia na srdcovocievne ochorenia môže hroziť pri všetkých činnostiach súvisiacich s dlhodobým sedením.

"Ľudské telo je vytvorené na pohyb a nie na dlhodobé sedenie. Technologické, sociálne a ekonomické zmeny spôsobili, že ľudia sa nepohybujú v takom rozsahu ako kedysi. To má za následok, že spotreba energie počas ľudského života klesá," uviedol na margo vedúci výskumu David Dunstan.

Zdielať na

Najčítanejšie správy