Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trump oznámil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024
Zdielať na

Trump oznámil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024

WASHINGTON / Bývalý americký prezident Donald Trump oficiálne oznámil, že v roku 2024 sa bude opäť uchádzať o úrad prezidenta Spojených štátov.

"Oznamujem svoju kandidatúru v prezidentských voľbách,“ povedal 76-ročný Trump za búrlivého potlesku aktivistov zhromaždených vo veľkej prijímacej sále svojej luxusnej rezidencie v Mar-a-Lago v štáte Florida. Tiež sľúbil, že vo voľbách roku 2024 zabráni opätovnému zvoleniu Joea Bidena za prezidenta USA. Avizoval, že Amerika "bude späť", pričom pripomenul, aká bola počas jeho funkčného obdobia: mierová, prosperujúca a medzinárodne rešpektovaná krajina.

Trump v príhovore ostro kritizoval svojho nástupcu, demokrata Joea Bidena, ktorý podľa neho dovolil, aby USA boli krajinou plnou násilia a zločinu, kde prudko stúpajúce ceny ničia americké domácnosti a kde milióny nelegálnych prisťahovalcov prekračujú hranice s Mexikom. Krátko pred stretnutím so svojimi sympatizantmi na príslušnom úrade oficiálne podal svoju kandidatúru na prezidentské voľby v roku 2024, čo bol prvý oficiálny krok.

Táto nová kandidatúra je Trumpovou treťou do Bieleho domu. K moci sa dostal v novembri roku 2016, keď sa svojím víťazstvom v druhom kole prezidentských volieb postaral o vytvorenie "najväčšieho novodobého politického prekvapenia". Trumpovi sa pred dvomi rokmi nepodarilo dosiahnuť znovuzvolenie a bol donútený prenechať Biely dom demokratickému kandidátovi Joeovi Bidenovi. Trump ale svoju porážku nikdy nepriznal a nikdy sa s ňou nezmieril, podobne ako časť jeho sympatizantov.

Momentálne je Trump jediným republikánskym kandidátom na úrad prezidenta USA. Veľké šance sa ale v súboji o Biely dom dávajú guvernérovi štátu Florida Ronovi DeSantisovi. Úradujúci prezident Joe Biden tiež oznámil, že bude pravdepodobne kandidátom vo voľbách v roku 2024. V tom čase bude mať 81 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy