Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
254. deň na Ukrajine: V Chersone vyhlásili zákaz vychádzania, proruské úrady ho neskôr stiahli
Zdielať na

254. deň na Ukrajine: V Chersone vyhlásili zákaz vychádzania, proruské úrady ho neskôr stiahli

CHERSON / Pre nízku bojovú morálku začali zrejme ruské sily využívať na Ukrajine špeciálne jednotky, ktoré ruským vojakom hrozia zastrelením, ak sa dajú na ústup. Vo svojom pravidelnom prehľade to zverejnilo britské ministerstvo obrany. Vladimír Putin v piatok vyhlásil, že je nutné z Rusmi okupovaného Chersonu evakuovať všetkých civilistov, pretože im tam hrozí nebezpečenstvo. Podporil tak špekulácie, že sa Moskva pokúsi mesto opevniť a udržať. Pre ruské útoky na civilnú energetickú infraštruktúru je teraz podľa ukrajinského prezidenta Zelenského bez elektriny až štyri a pol milióna Ukrajincov. Kyjevský starosta Kličko zase predpoludním vyhlásil, že preťaženie siete v meste spôsobilo výpadok dodávok elektriny do 450-tisíc domácností.

G7 žiada, aby Rusko predĺžilo dohodu o vývoze obilnín

Skupina G7 požaduje, aby Rusko predĺžilo dohodu umožňujúcu bezpečný prechod obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. V piatok, 4. novembra, to povedal predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí na stretnutí šéfov diplomacií štátov skupiny G7 v Nemecku. "Všetci sa zhodli na potrebe predĺženia čiernomorskej obilnej iniciatívy," povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Dodal, že G7 oceňuje úsilie OSN presvedčiť Rusko o predĺžení predmetnej dohody. Ministri zahraničných vecí siedmich najsilnejších ekonomík sveta – Británie, Francúzska, USA, Nemecka, Japonska, Kanady a Talianska – absolvujú v nemeckom meste Münster od štvrtka rokovania, ktorých hlavnou témou je vojna na Ukrajine. Rusko počas víkendu dočasne pozastavilo plnenie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny po útoku na svoju Čiernomorskú flotilu. Podľa Moskvy totiž Kyjev použil na útok námorné koridory zriadené pre vývoz obilia. K uplatňovaniu dohody sa Moskva následne vrátila v stredu napoludnie – po rokovaniach s Tureckom. Rusko však uviedlo, že sa ešte musí rozhodnúť, či dohodu, ktorej platnosť vyprší 19. novembra, predĺži.

Civilisti musia odísť z Chersonskej oblasti, aby netrpeli

Civilisti musia byť odsunutí zo zón konfliktu v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, odkiaľ proruské úrady od polovice októbra odvádzajú civilistov pred postupujúcou ukrajinskou armádou. Vyhlásil to v piatok ruský prezident Vladimir Putin. "Tí, ktorí žijú v Chersone, by mali byť odvedení zo zón, kde prebiehajú nebezpečné boje. Civilné obyvateľstvo by nemalo trpieť ostreľovaním, protiútokmi alebo podobnými vojnovými akciami," uviedol Putin v príhovore na Červenom námestí v Moskve, kde sa prihovoril dobrovoľníkom pomáhajúcim s evakuáciou v Chersonskej oblasti. Proruské oblastné úrady v Chersonskej oblasti, ktorú Putin počas slávnostnej ceremónie vyhlásil v septembri za súčasť Ruska, už týždne vyzývajú civilistov aby opustili západnú časť tohto administratívneho regiónu. Proruskí predstavitelia tvrdia, že pomohli evakuovať už desiatky tisíce ľudí. Kyjev však odsun tamojšieho obyvateľstva prirovnal k sovietskym "deportáciám" ukrajinského ľudu.

Nemecko a Čína sú proti nasadeniu akejkoľvek jadrovej zbrane na Ukrajine

Nemecko a Čína sú proti použitiu akejkoľvek jadrovej zbrane vo vojne na Ukrajine. V piatok to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz počas návštevy Číny. "Tu v Číne každý vie, že eskalácia (vojny na Ukrajine) by mala následky pre nás všetkých," povedal Scholz novinárom. Zároveň zdôraznil, že použitie taktickej jadrovej zbrane je pre všetkých neprípustné. "Som rád, že sme sa aspoň na tomto zhodli," dodal. Nemecký kancelár po rozhovore s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom povedal, že vojna na Ukrajine je nebezpečná pre celý svet. Scholz ešte predtým požiadal, aby Peking využil svoj vplyv na Moskvu, aby zastavila vojnu na Ukrajine. Noviny The New York Times v stredu citovali nemenovaných amerických predstaviteľov, podľa ktorých ruské velenie nedávno diskutovalo o tom, kedy a ako by Moskva mohla použiť taktickú jadrovú zbraň na Ukrajine. Šéf Kremľa Vladimir Putin sa na týchto diskusiách nezúčastnil a naďalej nič nenasvedčuje tomu, že by sa ruská armáda rozhodla nasadiť jadrové zbrane. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredajšom vyhlásení zopakovalo svoj záväzok v súvislosti so zabránením vypuknutiu jadrovej vojny a zdôraznilo, že Moskva považuje zamedzenie vzniku konfliktu s použitím jadrových zbraní za najvyššiu prioritu.

Putin oznámil, že do bojov na Ukrajine zmobilizovali 318-tisíc Rusov

Rusko údajne zmobilizovalo o 18-tisíc vojakov viac, ako bol 300-tisícový cieľ stanovený pre "čiastočnú mobilizáciu" do bojov na Ukrajine. V piatok to podľa spravodajského portálu CNN povedal ruský vodca Vladimir Putin. Od septembrového vydania dekrétu, ktorého cieľom bolo posilniť ruské jednotky, v krajine zmobilizovali 318-tisíc mužov a 49-tisíc z nich je už v bojovej zóne, uviedol ďalej Putin. Vyšší počet zmobilizovaných pritom pripísal "prílevu dobrovoľníkov". "Už máme 318-tisíc. Prečo 318-tisíc? Pretože dobrovoľníci prichádzajú. Počet dobrovoľníkov neklesá," skonštatoval ruský líder. Minister obrany Sergej Šojgu už pred týždňom oznámil Putinovi, že "čiastočná mobilizácia" dosiahla svoj cieľ 300-tisíc mobilizovaných občanov a je dokončená. Vodcovi tiež oznámil, že zo zmobilizovaných ľudí je v konfliktnej zóne už 82-tisíc brancov a ďalších 218-tisíc ešte absolvuje výcvik. Ruský rezort obrany následne v pondelok oznámil, že prerušil všetky aktivity súvisiace s čiastočnou mobilizáciou, vrátane doručovania povolávacích rozkazov.

V Chersone vyhlásili zákaz vychádzania, úrady vyhlásenie neskôr stiahli

K explóziám a následnému požiaru došlo v okolí letiska v blízkosti juhoukrajinského mesta Cherson v oblasti okupovanej ruskými jednotkami. Podľa spravodajskej televízie CNN to vyplýva z videozáznamu zverejnenom na platforme Telegram. Na spomínanom videu je vidieť hustý čierny dym, ktorý stúpa z oblasti obce Čornobajivka na sever od Chersonu, kde sa nachádza aj letisko. Ukrajinská armáda ani Moskvou dosadená samospráva Chersonu do doposiaľ bezprostredne nekomentovali. Stanica Sky News tiež informovala, že Ruskom dosadené úrady vyhlásili v piatok v meste Cherson zákaz vychádzania v súvislosti s pravdepodobnou ukrajinskou vojenskou ofenzívou. Neoficiálne kanály na Telegrame uviedli, že ďalej na sever od Chersonu na východnom brehu rieky Dneper nútia ruské jednotky miestnych obyvateľov, aby opustili obec Velyka Lepetycha. Moskvou dosadení predstavitelia už ohlásili evakuáciu civilistov z 15-kilometrovej zóny pozdĺž rieky Dneper v dôsledku budovania novej obrany v oblasti. Povinná evakuácia podľa neoficiálnych telegramových kanálov prebieha aj v obci Hornostajivka ďalej smerom dole po prúde rieky. Nové explózie bolo počuť aj v meste Nova Kachovka blízko priehrady a vodnej elektrárne. Ruská armáda v piatok uviedla, že denne "evakuuje viac než 5000 civilistov z Chersonskej oblasti. "Vojenskí inžinieri každý deň prepravia až 1200 civilných vozidiel - nákladných aj osobných - ako aj viac než 5000 civilistov na ľavý breh rieky Dnipro," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Ukrajina v súvislosti s "evakuáciami" obviňuje Rusko, že podniká "deportácie" ukrajinských občanov v sovietskom štýle.

Moskvou dosadené úrady v okupovanom juhoukrajinskom Chersone v piatok stiahli svoje predchádzajúce vyhlásenie o zákaze vychádzania v tomto meste, ktorý mal trvať nepretržite 24 hodín. "V meste Cherson nie sú absolútne žiadne reštrikcie, ktoré by obmedzovali život tohto mesta," uviedol námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov na platforme Telegram po tom, čo bol predchádzajúci odkaz o vyhlásení zákazu vychádzania upravený. Zákaz mal byť vyhlásený s odôvodnením, že ukrajinské jednotky by sa mohli pripravovať na postup s cieľom opätovne ovládnuť toto mesto. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy