Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
K tretine Transpetrolu sa hlási americký fond
Zdielať na
Zahraničie

K tretine Transpetrolu sa hlási americký fond

Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Tretinový balík, teda viac ako 34 % Transpetrolu, má mať v rukách americký investičný fond CAPPA Fund III.

Práva na 647 akcií Transpetrolu kúpil od českej spoločnosti Quick Power Plant. Tej ich v lete predal vranovský podnikateľ Ignác Ilčišin. Investičný fond CAPPA cenu za akcie nezverejnil. Dnes o tom informoval denník SME.

Výkonný riaditeľ fondu Steve R. Richards poslal americkým médiám tlačovú správu, kde informuje o tomto kroku. Hovorí v nej, že ide o strategické rozhodnutie. Richards podľa vlastných slov vie, že o 34-% balík sa zvádza na Slovensku boj a že ministerstvo hospodárstva neuznáva nikoho iného okrem seba za vlastníka Transpetrolu.

Na postoji ministerstva sa nič nezmenilo: "Štát je 100-% vlastníkom," uviedol pre SME hovorca ministerstva hospodárstva Vahram Chuguryan.

Richards je však presvedčený o legitímnosti práv predávajúcich na 34-% balík akcií ropného prepravcu. "Overili sme si históriu nadobudnutia akcií. Náš právny zástupca je presvedčený, že jediným vlastníkom akcií bol právoplatne Quick Power Plant."

Zároveň odkázal Ficovej vláde: "Tešíme sa na spoluprácu so slovenskou vládou." Vo svojom vyjadrení pohrozil aj Európskou úniou, "aby sa tento problém vyriešil čo najrýchlejšie".

Richards sa odvoláva na súdne rozhodnutia vrátane stanoviska Ústavného súdu, ktoré hovoria v prospech pôvodných nadobúdateľov 34 % akcií Transpetrolu, teda podnikateľa Ilčišina a jeho partnerov. CAPPA Fund III chce predbežne riešiť spor mimosúdne.

O americkom investičnom fonde CAPPA Fund III sa podľa denníka SME nedá nájsť na internete veľa informácií. Na svojej webovej stránke píše, že sa zameriava na projekty v oblasti energetiky na rozvíjajúcich sa trhoch. Sídli v hlavnom meste USA. Vlastníkom fondu je firma CAPPA - Capitol Project Partners.

Ani o spoločnosti Quick Power Plant, od ktorej CAPPA akcie Transpetrolu kúpil, nebolo nič známe. Majú za ňou stáť veľké petrolejárske firmy a americká spoločnosť s ruským kapitálom. Bola vytvorená účelovo - na kúpu 34-% balíka akcií Transpetrolu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy