Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
239. deň na Ukrajine: Hrozba útoku na Ukrajinu z územia Bieloruska rastie
Zdielať na

239. deň na Ukrajine: Hrozba útoku na Ukrajinu z územia Bieloruska rastie

BRATISLAVA / Hrozba útoku na Ukrajinu z územia Bieloruska rastie. Vyhlásil to dnes (20. októbra) člen ukrajinského generálneho štábu, generál Hromov. Rusi sa podľa neho môžu pokúsiť prerušiť trasy, po ktorých Západ presúva zbrane na Ukrajinu. Ukrajinské úrady vyzvali ľudí, aby si do dnešného rána pripravili zásoby vody a nabili všetky potrebné elektronické zariadenia.

​Ruský útok na Kachovku

Rusko údajne pripravuje útok na elektráreň Kachovka "pod falošnou vlajkou", uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Expertná skupina ISW vo svojej najnovšej správe uviedla, že Moskva je pravdepodobne presvedčená, že "narušenie Kachovskej priehrady môže prekryť jej stiahnutie sa z pravého brehu rieky Dneper".   ISW dodal, že ruský útok na vodnú elektráreň pri meste Kachovka môže "zabrániť ukrajinskému postupu cez rieku alebo ho oneskoriť "Rusko v utorok oznámilo, že "dostalo informácie, že Kyjev má v úmysle zaútočiť na priehradu" pri vodnej elektrárni. To "spôsobí ničivé záplavy" v meste Cherson, zdôraznila Moskva v oznámení.

EÚ schválila sankcie voči Iránu za dodávky dronov Rusku

Členské krajiny Európskej únie sa dohodli na nových sankciách voči Iránu v dôsledku toho, že dodáva Rusku drony využívané na útoky na Ukrajine. Sankcie po potvrdení vládami členských štátov vstúpia do platnosti v stredu popoludní. Rozhodnutie sa týka zmrazenia majetku troch jednotlivcov a jednej organizácie. Európska únia je tiež pripravená rozšíriť sankcie aj na ďalšie štyri iránske subjekty, ktoré už boli zaradené na iný sankčný zoznam.

Rusi zasiahli školu v Záporožskej oblasti

kolu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny zasiahla vo štvrtok ráno ruská raketa.  Zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že raketa zasiahla "odbornú školu" v dedine Komyšuvacha okolo 07.20 h. Podrobnosti o obetiach nie sú zatiaľ známe. Rusko v októbri vystupňovalo útoky na veľké ukrajinské mestá, zrejme v odplate za zbombardovanie Kerčského mosta spájajúceho ruskú pevninu s Krymským polostrovom, ktorý Moskva protiprávne anektovala v roku 2014. Moskva tvrdí, že útoky cieli na energetickú infraštruktúru Ukrajiny a vojenské zariadenia, ale ruské útoky zasiahli aj obytné oblasti a školy.

Hrozba útoku z Bieloruska stále rastie

Hrozba útoku na Ukrajinu z územia Bieloruska rastie. Vyhlásil to dnes člen ukrajinského generálneho štábu, generál Hromov. Rusi sa podľa neho môžu pokúsiť prerušiť trasy, po ktorých Západ presúva zbrane na Ukrajinu. Ukrajinské úrady vyzvali ľudí, aby si do dnešného rána pripravili zásoby vody a nabili všetky potrebné elektronické zariadenia. Na Ukrajine totiž po ruských útokoch na elektrárne začnú s plánovanými odstávkami dodávok elektriny. Tie by sa mali uskutočniť v maximálne štvorhodinových blokoch. Ruské útoky už vážne poškodili približne štyridsať percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry. 

Ruská stíhačka neúmyselne ohrozila britské lietadlo nad Čiernym morom

Ruské bojové lietadlo na konci septembra omylom vystrelilo raketu pri stretnutí sa s prieskumným lietadlom britského letectva nad Čiernym morom. K incidentu došlo 29. septembra, keď sa lietadlo britského letectva, ktoré hliadkovalo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom, stretlo s dvoma ruskými stíhačkami. Rusko uviedlo, že tento incident spôsobila technická porucha, uviedol britský minister obrany Ben Wallace. Dodal, že svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Šojguovi adresoval svoje obavy v súvislosti s touto potenciálne nebezpečnou udalosťou.

Rusko údajne pripravuje teroristické útoky na vlastné obyvateľstvo

Ruské špeciálne služby pravdepodobne pripravujú teroristické útoky proti vlastnému obyvateľstvu. "Vojenskí komisári na území Ruskej federácie rozdávajú miestnym obyvateľom 'memoáre', v ktorých sú ukrajinské špeciálne služby obvinené z plánovania a vykonávania teroristických činov proti civilnému obyvateľstvu,“ uviedlo hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany. Tvrdí, že „sabotéri“ na lavičkách či v kríkoch na verejných priestranstvách rozkladajú zamínované telefóny, peňaženky, tablety či detské hračky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy