Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
237. deň na Ukrajine: Ukrajina chce prerušiť diplomatické vzťahy s Iránom
Zdielať na

237. deň na Ukrajine: Ukrajina chce prerušiť diplomatické vzťahy s Iránom

KYJEV / Ukrajina chce prerušiť diplomatické vzťahy s Iránom. Oznámil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý tento návrh predloží prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Dôvodom sú bojové drony, ktoré podľa Kyjeva Teherán dodáva Moskve a v posledných dňoch spôsobujú značné škody na ukrajinskej infraštruktúre. Irán tvrdí, že drony Rusku nedodáva. Dodávky popiera aj Kremeľ. Ukrajina už pre drony vypovedala z krajiny iránskeho veľvyslanca.

Zrútenie bojového lietadla v Jejsku neprežilo 13 ľudí

Najmenej 13 ľudí zomrelo, keď sa do obytnej oblasti v prístavnom meste Jejsk na juhozápade Ruska v pondelok 17. októbra zrútilo ruské bojové lietadlo a spôsobilo masívny požiar. Oznámilo to ministerstvo pre mimoriadne situácie po tom, ako záchranári dokončili prehliadku trosiek. Medzi obeťami sú aj tri deti. Devätnásť ľudí so zraneniami hospitalizovali. Záchranári z deväťposchodového bytového domu, kde požiar vypukol, zachránili 68 osôb a z miesta havárie podľa ruských médií evakuovali viac ako 360 ľudí. Bombardér Su-34 sa zrútil na dvor obytného bloku v pondelok večer a požiar spôsobilo jeho palivo. Podľa pilotov, ktorým sa z lietadla podarilo bezpečne uniknúť, haváriu zapríčinilo vznietenie sa jedného z motorov pri vzlete počas výcviku, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Nehodu ruského bojového lietadla Su-34 v obytnej oblasti na juhozápade Ruska pravdepodobne spôsobila technická porucha. V utorok to uviedol Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Zelenskyj oznámil, že ruské útoky už zničili 30 percent ukrajinských elektrární

Ruské útoky od 10. októbra zničili 30 % ukrajinských elektrární. "Ďalší druh ruských teroristických útokov - cielenie na energetickú a kritickú infraštruktúru. Od 10. októbra bolo zničených 30 % ukrajinských elektrární, čo spôsobilo rozsiahle výpadky naprieč krajinou. Pre rokovania s Putinovým režimom už nie je miesto," napísal Zelenskyj v utorok.

Kuleba navrhol Zelenskému prerušiť diplomatické styky s Iránom

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok oznámil, že navrhol prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby prerušil diplomatické styky Ukrajiny s Iránom. Návrh prišiel v súvislosti s dodávkami iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska, ktoré Moskva v súčasnosti intenzívne používa pri vojenských útokoch na Ukrajine. Podľa Kulebu tým Irán nesie plnú zodpovednosť za zničujúce ruské útoky na Ukrajine. Zároveň chce Kyjev poslať do Izraela oficiálnu žiadosť o dodávky systémov protivzdušnej obrany.

Ukrajina dostane od NATO obranné systémy proti dronom

Severoatlantická aliancia dodá v najbližších dňoch Ukrajine obranné systémy proti dronom, aby sa tak mohla účinnejšie brániť ruským útokom na kritickú infraštruktúru s použitím iránskych bezpilotných lietadiel. Oznámil to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ako v utorok uviedli ukrajinskí predstavitelia, ruské sily používajúce iránske drony zničili v priebehu ostatných dní takmer tretinu elektrární na Ukrajine. Podľa Stoltenberga, ktorý vystúpil na bezpečnostnej konferencii v Berlíne, je adekvátnou odpoveďou NATO zintenzívnenie dodávok systémov protivzdušnej obrany Ukrajine. Kyjev medzitým oznámil, že oficiálne požiada Izrael o poskytnutie systémov protivzdušnej obrany. Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba v utorok navrhol prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby prerušil diplomatické styky Ukrajiny s Iránom. Návrh prišiel v súvislosti s dodávkami iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska.

Od začiatku vojny už zahynulo 65 850 ruských vojakov

Od začiatku invázie na Ukrajinu už prišlo o život 65 850 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Uviedla to v utorok ukrajinská armáda. Podľa Kyjeva ukrajinskí vojaci od začiatku vojny zničili alebo ukoristili celkovo 2 548 ruských tankov a zostrelili 1 276 dronov a 268 lietadiel. Informuje o tom portál news.sky.com. Dodáva však, že Ukrajina síce pravidelne zverejňuje odhady ruských strát, ale tie sú vyššie ako odhady západných agentúr.

EÚ uvoľnila Ukrajine dve miliardy eur

Ukrajina dostala od Európskej únie makrofinančnú pomoc vo výške dve miliardy eur. Na Telegrame to v utorok potvrdil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Ten poznamenal, že uvedená prvá tranža z dovedna päťmiliardovej makrofinančnej pomoci má podporiť ekonomickú stabilitu Ukrajiny a pomôže pokryť naliehavé rozpočtové výdavky, najmä v sociálnej a humanitárnej oblasti. Je to súčasť balíka makrofinančnej pomoci vo výške až deväť miliárd eur ohláseného v oznámení Európskej komisie z 18. mája. Celkovo už Ukrajina podľa premiéra Šmyhaľa v roku 2022 dostala od EÚ makrofinančnú pomoc vo výške 4,2 miliardy eur. EÚ tiež v pondelok súhlasila so zvýšením svojej vojenskej pomoci Ukrajine na 3,1 miliardy eur a s odštartovaním misie na poskytovanie individuálneho, kolektívneho a špecializovaného výcviku ukrajinským ozbrojeným silám.

Ruská Štátna duma nebude vysielať živé prenosy zo svojich zasadnutí

Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, prestala vysielať živé prenosy zo svojich plenárnych zasadnutí. Chce tak ochrániť citlivé informácie "pred nepriateľom". V utorok to uviedol ruský poslanec Vladimir Vasiliev. "Citlivé otázky, ktoré si vyžadujú diskusiu v úzkom odbornom kruhu, by sa nemali dostať do rúk nášho nepriateľa," vyhlásil Vasiliev. Podľa agentúry Reuters na oficiálnej webstránke Dumy nebol zverejnený prenos z utorkového zasadnutia parlamentu o presune obyvateľov z Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na Ukrajine na územie Ruska. Agentúra Interfax zároveň uviedla, že spoločnosť Google zablokovala na YouTube účty Rady Federácie, ktoré mali dohromady približne 200.000 odberateľov a uverejnili 20 000 videí. Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) následne požiadala Google, aby zablokované účty hornej komory parlamentu okamžite obnovil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy