Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ničivé povodne sužujú Thajsko aj Austráliu, ľudí musia z ich domov evakuovať
Zdielať na

Ničivé povodne sužujú Thajsko aj Austráliu, ľudí musia z ich domov evakuovať

BANGKOK/CANBERRA / Miestne orgány v Thajsku rozdávali vo štvrtok 13. októbra obyvateľom provincie Ayutthaya humanitárnu pomoc pre silné povodne, ktoré oblasť zasiahli.

Orgány sa brodili vo vode vo výške hrudníka v okrese Bang Ban v provincii Ayutthaya, aby všetkým obyvateľom rozdali humanitárnu pomoc. Podľa výpovede obyvateľky obce Prathany Khomsod, bývanie v oblasti zasiahnutej povodňou bolo náročné, pri varení mala napríklad vodu až po kolená. Aj keď sú tieto záplavy menej závažné ako v roku 2011, vláda pripravila celkovo 23 biliónov thajských bahtov (607 miliónov dolárov) na asistenciu a nápravu škôd. 

Podobné problémy majú aj v juhovýchodnej Austrálii, kde niektoré oblasti rovnako zasiahli povodne a obyvateľov žiadali, aby sa evakuovali zo zasiahnutých oblastí. Časť Austrálie sužujú silné a neprestávajúce dažde už dva dni, ktoré zasiahli provinciu Victoria, juh provincie New South Wales a severné časti ostrovného štátu Tasmánia. Mnoho riek vo Victorii dosiahlo už najvyšší level povodní a z toho dôvodu museli niekoľko obyvateľov oblastí evakuovať. 

Aj keď by mali byť silné dažde v Austrálii menej intenzívne, povodne podľa miestnych orgánov môžu pokračovať aj cez víkend. Ničivé dažde opakovane zasiahli východ Austrálie od začiatku minulého roka z dôvodu viacročného javu La Nina, ktorý prináša silné dažde. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy